Boer Joop uit Portengen verloor al 24 schapen aan blauwtongvirus: 'Je staat zo machteloos'

Utrecht - Het blauwtongvirus grijpt nog steeds om zich heen. Meer dan 2250 veebedrijven hebben al met de ziekte te maken gehad. Boeren Joop van Selm en Marijke Hinderink uit Portengen verloren al 24 schapen aan het virus en voelen zich machteloos. "Het is een rotziekte."
Een diepe zucht aan de andere kant van de telefoon. Nee, beter is het nog niet. Eerder slechter. Nog steeds gaan er schapen dood, zegt Marijke Hinderink. We mogen wel langskomen, maar dat wil ze even overleggen met Joop. Per slot van rekening is het al zwaar genoeg.
Het blauwtongvirus heerst nog steeds bij boer Joop van Selm
In Portengen heerst het blauwtongvirus al bijna twee maanden. Het is één van de eerste plekken waar de ziekte uitbrak en ondanks dat het soms even lijkt dat er verbetering is, zet dat niet door. 24 van de 75 schapen van Joop van Selm en Marijke Hinderink zijn dood. "En twee koeien, die kunnen het ook krijgen."
We mogen langskomen op de boerderij. Vorige maand waren we hier ook voor een reportage. Toen was het al niet best en eigenlijk is er geen verbetering. In de stal liggen twee schapen. De één ademt zwaar, de ander amper.
"Het tast de longen aan", zegt Joop terwijl hij bij de dieren in het hok stapt. Hij hijst één van de twee op z'n poten maar het schaap zakt er zo weer door. Kreupel, je ziet de wonden aan de hoeven en poten. Het andere schaap is er nog erger aan toe. De tong is inmiddels blauw. "Dit is heel erg, ik heb nog geen één gehad dat het zo duidelijk is. Van binnen is ie ook al beschadigd."
Een rotziekte
Volgens cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben meer dan 2250 veebedrijven te maken met het blauwtongvirus. In onze provincie zijn besmettingen bij bedrijven in Utrecht, Bunschoten, Abcoude, Eemnes, Hoogland, Kamerik, Leusden en Woudenberg. De ziekte wordt overgebracht door knutten, hele kleine steekvliegjes, en treft met name schapen, maar ook runderen en geiten kunnen ziek worden.
Terwijl Joop richting de andere schapen loopt die buiten op het land grazen vertelt hij dat ondanks allerlei pogingen de beesten op te knappen, er eigenlijk niks is wat je kunt doen. "Het is platweg gezien een rotziekte. Het is zo jammer dat je er zo machteloos tegenover staat." Boeren in de buurt zijn ook beesten kwijt geraakt. Joop weet niet precies hoeveel, maar ze hebben er bijna allemaal mee te maken.
De boer gooit wat gras, maar het ziekste schaap pakt het niet. Het zal een kwestie van tijd zijn. Vanavond als ie de stal in loopt weet Joop niet wat ie zal aantreffen. Zo gaat het al weken.