Blauwtongvirus blijft maar uitbreiden, ook in onze provincie

© ANP
Utrecht - Het blauwtongvirus blijft maar om zich heen grijpen. De teller van het aantal veebedrijven dat hier (hoogstwaarschijnlijk) mee mee te maken heeft, is inmiddels opgelopen tot meer dan 2250. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Ook in onze provincie lijden honderden bedrijven eronder. Zo is er Utrecht, Bunschoten, Abcoude, Eemnes, Hoogland, Kamerik, Leusden en Woudenberg sprake van minimaal tien gevallen.
Twee weken geleden werd bekend dat het om een kleine driehonderd Utrechtse bedrijven zou gaan. Wat dat precieze aantal nu is, is niet duidelijk. Wel blijkt uit de cijfers van de NVWA dat bij zo'n 1490 bedrijven de besmetting vaststaat. Bij zo'n 770 bedrijven is er een ernstig vermoeden dat de ziekte daar uitgebroken is.
Dat het blauwtongvirus zich maar blijft uitbreiden, blijkt uit het feit dat begin deze maand de teller op zo'n 1100 veebedrijven stond. Alleen in de provincies Limburg en Zeeland is nog geen blauwtong op een bedrijf gemeld.

Wat is het blauwtongvirus precies?

Blauwtong dook in september voor het eerst weer in Nederland op. De ziekte wordt overgebracht door knutten, hele kleine steekvliegjes, en treft met name schapen, maar ook runderen en geiten kunnen ziek worden. Volgens de NVWA lopen daarnaast alpaca's en herten risico. Ook dierentuindieren zoals kamelen, dromedarissen, giraffen en okapi's kunnen een besmetting oplopen.

Bij dieren die erg ziek zijn kleurt de tong blauw. Verder hebben ze hoge koorts, kwijlen ze, lopen ze kreupel en staan ze met een bolle rug. Vooral schapen overlijden aan de ziekte. Blauwtong is niet overdraagbaar op mensen. Bedrijven waar het virus uitbreekt, hebben een meldplicht.