Op deze 19 locaties in de Utrechtse binnenstad worden vrachtwagenchauffeurs straks gekiekt én beboet

© RTV Utrecht / Marijn van Gelder
Utrecht - Dat vrachtwagenchauffeurs niet door elke straat in de Utrechtse binnenstad mogen rijden, was al bekend. De gemeente liet eerder al weten camera's op te hangen en met een automatisch boetesysteem te willen werken. Inmiddels is bekend vanaf wanneer de camera's operationeel zijn en op welke negentien locaties ze geïnstalleerd worden.
Vanaf maandag 23 oktober worden de camera's geplaatst. In december moeten ze actief zijn, geeft de gemeente aan. Deze zogeheten ANPR-camera’s (automatic number plate recognition) maken foto's van alle kentekens die voorbijrijden en combineren die opnames met de voertuiggegevens die de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) heeft. Als het om een vrachtauto gaat, krijgt de betreffende chauffeur automatisch een boete van 110 euro op de mat.
De kentekencamera's krijgen een plekje aan de muur bij de ingangen van het voor hen verboden wervengebied. Er komen onder andere vier stuks aan de Oudegracht, twee aan de Plompetorengracht, maar ook aan de Trans, Voetiusstraat en het Hieronymusplantsoen. Op de site van de gemeente Utrecht zijn alle cameralocaties in een stadsplattegrond aangemerkt.
Rachel Streefland, wethouder Werven en Erfgoed, hoopt hiermee het Utrechtse wervengebied te beschermen en te kunnen behouden. "Als je over de Utrechtse grachten rijdt, rijd je over de daken van eeuwenoude werfkelders. Zware voertuigen kunnen deze beschadigen. Elk te zwaar voertuig dat over straten met middeleeuwse werfkelders rijdt, is er één te veel."