Kapotte vriezer doet Utrechtse bakkerij bijna de das om, tot de buurt in actie komt

Bakkers Jolanda Mayvis, partner Ali en dochter Stephanie met initiatiefneemster van de crowdfunding: Diete de Vos
Bakkers Jolanda Mayvis, partner Ali en dochter Stephanie met initiatiefneemster van de crowdfunding: Diete de Vos © RTV Utrecht
Utrecht - “Dit is de bron van alle ellende”, zegt Jolanda Mayvis terwijl ze de vriezerdeur in de werkruimte van haar bakkerij Verhoeff in de Poortstraat in Utrecht opent. In de vriezer staan meerdere karren met nog af te bakken producten. Alleen heeft de motor van de koelruimte kuren. En de vervangingskosten zijn tienduizend euro. Dat heeft de bakker niet. Daarom springt de wijk nu bij door middel van een crowdfunding.
De actie begon met een kort gesprekje tussen de eigenaresse en initiatiefneemster Diete de Vos. “Vaak is er alleen ruimte voor een vlug onderonsje, omdat er ook anderen in de winkel zijn”, schetst De Vos de situatie. Maar afgelopen woensdag was dat anders.
De Vos stond alleen in de winkel toen ze aan de bakker vroeg hoe het ging. “Normaal houd je de schijn op, maar nu wilde ik dat niet”, blikt Mayvis terug. Al 26 jaar runt ze de bakkerij. De Vos: “Ze vertelde openhartig over de problemen die ze nu heeft met de vriezer en het gebrek aan financiële middelen om het op te lossen.
Kapotte vriezer doet Utrechtse bakkerij bijna de das om, tot de buurt in actie komt

Groot succes

Voor Diete was dat reden genoeg om een crowdfunding te starten. Ze woont al zes jaar in de wijk en haalt regelmatig haar brood bij Verhoeff. Volgens haar heeft de bakkerij een belangrijke buurtfunctie. “Het is een heel kleinschalige manier van ontmoeten”, legt ze uit. Vorig jaar sloot de groenteboer in de wijk en De Vos wil voorkomen dat óók de bakker verdwijnt.
Met succes. Binnen vijf dagen staat de teller van haar crowdfunding op ruim vijfduizend euro. Buurtbewoners steken massaal de handen uit de mouwen om het bedrag bij elkaar te krijgen. “Dat had ik totaal niet verwacht”, lacht De Vos.
Toen ze begon, hoopte ze wel op een hoog bedrag, maar ging ze ervan uit dat ze ongeveer tweeduizend zouden halen. Het hoge bedrag was ook een totale verrassing voor de eigenaresse. “Het is ongelofelijk. Echt prachtig”, zegt ze met tranen in haar ogen.
Je wilt dan eigenlijk de deur achter je dichttrekken
Jolande Mayvis
De problemen begonnen vlak na de zomervakantie. Door een defect in de vriezer waren alle producten die er stonden plots ontdooid. Toen de bakker ‘s ochtends binnenkwam, kon alles regelrecht de prullenbak in. “Het liefst trek je dan meteen de deur weer achter je dicht”, zucht Mayvis. “Maar dat kan niet, we moeten door.”
Een monteur voerde een noodreparatie uit, maar de boodschap werd al gauw duidelijk: de verouderde vriezer moest vervangen worden. “Dat weten we, maar we hebben het geld niet.” Sinds die mededeling is Mayvis elke dag bang dat de diepvries het definitief begeeft.

Bikkelen

Het probleem met de vriezer staat niet helemaal op zichzelf. Al jarenlang is het flink bikkelen om financieel rond te komen, bekent de bakker. Door onder andere de opgelopen energiekosten is het steeds lastiger om de kleine bakkerij draaiende te houden.
Ook ziet ze de afgelopen jaren dat het aantal klanten terugloopt. “Het aanbod in de supermarkt wordt steeds groter en mensen vinden het makkelijker om alles op één plek te kopen.”

Hartverwarmend

Dochter Stephanie is ook meer dan blij met de crowdfunding. Al vindt ze het vooral vervelend dat het nodig is. “Er wordt hier zo hard gewerkt en dan hoop je dat ze zorgeloos kunnen werken tot hun pensioen.” Dat dat nu niet zo is, vindt ze lastig om te zien.
Zelf werkt ze al jarenlang elke zaterdag in de bakkerij. De vaste klanten herkent ze dan ook meteen. “Het is heel mooi om te zien dat de mensen meedenken.” Dat het bedrag zo snel zou oplopen, had ook zij totaal niet aan zien komen. “Je hoopt op een kleine bijdrage, maar dat mensen ons zo massaal steunen, is hartverwarmend."