Met hulp van AI kan in UMC Utrecht tweede tumoroperatie voorkomen worden

© UMC Utrecht
Utrecht - UMC Utrecht gebruikt de AI-technologie om te bepalen welke soort hersentumor een patiënt heeft. Waar artsen over die constatering gemiddeld een week doen, lukt dat de zogeheten artificial intelligence al binnen anderhalf uur.
"En dat is snel genoeg om eventueel de chirurgische strategie aan te passen”, laat Jeroen de Ridder, onderzoeksgroepsleider binnen UMC Utrecht, weten. Een operatie is vaak de eerste stap in de behandeling, maar op het moment van opereren weet de chirurg nog niet om wat voor type hersentumor het gaat en hoe agressief die tumor is.
Met behulp van AI moet dat proces efficiënter worden. Deze nieuwe technologie kan ervoor zorgen dat patiënten in de toekomst minder bang hoeven te zijn voor een tweede operatie. De kans op hersenschade wordt ook kleiner.
De AI-techniek werd ontwikkeld door middel van het bestuderen van miljoenen stukjes DNA. In Nederland wordt jaarlijks bij 1.400 volwassenen en 150 kinderen een tumor vastgesteld, die ontstaat in de hersenen of het ruggenmerg.