Studenten eisen met luid kabaal op Utrechtse gracht een stagevergoeding: 'Je kan er vaak naar fluiten'

© RTV Utrecht / Dion Balfoort
Utrecht - Een wettelijk verplichte stagevergoeding van ongeveer 500 euro per maand, ongeacht het opleidingsniveau. Daarvoor voerden studenten vandaag actie op de gracht in Utrecht. Op een luidruchtige en ludieke manier vroegen ze aandacht voor hun situatie. “Om rond te komen is een stagevergoeding essentieel.”
Met luid kabaal varen er twee boten over de Oudegracht in Utrecht vanmiddag. Een kano en een motorboot. Leuzen als "Vergoeding? Wij betalen uit in werkplezier" of "Leen maar lekker bij Ome Duo" klinken regelmatig van de voorste boot. Het is een motorboot met nepwerkgevers, waar op de achterkant aan een vishengel een zak geld bungelt.
Achter de boot vaart een kano met twee zwoegende studenten. Op hun shirt staat groot 'stagiair' geschreven. Op een ludieke wijze – die veel bekijks trekt – willen de studenten zo de situatie schetsen waar zij in zitten. "De stagiairs grijpen naar het geld, maar de realiteit is dat je vaak kan fluiten naar een stagevergoeding", legt voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), Demi Janssen, uit.
Studenten eisen stagevergoeding: 'Om rond te komen essentieel'
Een kwart van de hbo-studenten, 16 procent van de mbo-studenten en de helft van de wo-studenten krijgt helemaal geen stagevergoeding. "Een bosje bloemen of een cadeaubon, terwijl je daar zes of negen maanden stage loopt" is niet genoeg volgens Belle Tonk, vakbondsconsulent van Probeer De Bond (studentenvakbond CNV, red.). "Daarom dat de stagiairs vandaag roeien met de riemen die ze hebben."

Bijbaan

Studenten die wel een vergoeding krijgen, ontvangen vaak te weinig om mee rond te komen. Buiten stageperiodes is dit gat op te vangen met een bijbaan, maar bij een fulltimestage is dit niet te combineren zien ze bij de studentenvakbond: "Je kan niet verwachten dat een student ineens een werkweek van 70 uur gaat maken. Als ze dat wel doen, overwerken ze zich en leren ze uiteindelijk weinig van de stage."
Studenten zijn daarom tijdens een stageperiode financieel vaak aangewezen op het thuisfront, de spaarrekening of er moet geleend worden. Want naast leefgeld moet vaak ook nog huur en collegegeld betaald worden. "Dit zorgt voor financiële zorgen", weten ze bij het ISO. En het gaat al niet goed met de mentale gezondheid van de studenten, volgens Janssen. Meer dan de helft van de studenten ervaart psychische klachten. "Het collegegeld gaat omhoog, de basisbeurs omlaag en als je klaar bent moet je duizenden euro's aan rente terugbetalen."

Petitie

De twee boten leveren op deze druilerige dag veel lachende gezichten vanaf de kade op. Niet voor iedereen is het meteen duidelijk wat het doel van al het lawaai is, maar daarvoor lopen er mensen met flyers op de kade mee met de boten. De actie van vandaag is namelijk een startschot. Deze zomer lanceerden CNV, ISO en Probeer De Bond namelijk al een petitie, die inmiddels al bijna 10.000 keer is ondertekend. De organisatoren hopen uiteindelijk 40.000 handtekeningen te krijgen om in de Tweede Kamer te mogen spreken.
"Met een wettelijk verplichte stagevergoeding zijn niet alle problemen van studenten opgelost, maar het helpt wel. Er moet een ondergrens komen", volgens Tonk. Ook Janssen hoopt dat deze en volgende acties veel mensen zal bereiken: "Ik hoop dat het volgende kabinet er snel iets mee doet, want het mag niet zo zijn dat, omdat jij het minder breed hebt vanuit huis uit, niet die mooie werkervaring kunt opdoen of een afstand op de arbeidsmarkt krijgt."