Universiteit Utrecht onthult portret van Utrechtse verzetsstrijder Wim Eggink

Utrecht - Een nieuw portret van de Utrechtse verzetsstrijder Wim Eggink is vandaag onthuld door de Universiteit Utrecht. De overleden verzetsstrijder speelde een belangrijke rol in het Nederlandse studentenverzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Wij zorgen hiermee voor een permanente beeltenis van hem in het gebouw", zegt universitair hoofddocent Leo Paul.
Tijdens de oorlog studeerde Wim Eggink sociale geografie in Utrecht. In de jaren 1941-1944 was hij binnen de Vereniging van Utrechtse Geografie Studenten (V.U.G.S.) actief als bestuurslid en later voorzitter. In de herfst van 1940 begon hij, als één van de eersten van de universitaire gemeenschap, in verzet te komen.
Portret kwijt
Na de Tweede Wereldoorlog besloot het geografische instituut om het portret van Wim Eggink een prominente plek te geven. "Om hem eeuwig te eren", vertelt initiatiefnemer Leo Paul, verbonden aan de faculteit Geowetenschappen. "Tijdens de verhuizing van de faculteit naar een nieuw gebouw een paar jaar terug, raakte het oude portret van Eggink kwijt." Gelukkig was het niet kostbaar, benadrukt Paul: "Het was gewoon zijn uitvergrote pasfoto in een fotolijst.”
Hierna ontstond het idee om een speciaal portret te laten maken door een student. Uiteindelijk kreeg HKU-student Soete Boon de eer om een kunstwerk te creëren. "Het werk bestaat uit twee delen: enerzijds bevat het een ingekleurde pasfoto van Eggink, anderzijds zijn contouren van het V.U.G.S. logo en de verzetskrant zichtbaar", licht Paul toe.
Naast het verzet binnen de universiteit was Eggink namelijk ook actief in het landelijke verzet. In 1943 richtte hij het illegale blad Ons Volk op, dat met een oplage van 120.000 exemplaren tot de grootste verzetsbladen van Nederland behoorde. Ook was hij betrokken bij de Paroolgroep. In januari 1944 werd hij door zijn verzet in Kamp Amersfoort gevangengezet. De bevrijding maakte hij niet meer mee: in april 1945 overleed hij enkele dagen voor zijn 25ste verjaardag in een Duits werkkamp.
Permanente beeltenis
De 101-jarige Fred Hisschemöller, een oud-studiegenoot van Eggink en destijds ook actief in het verzet, mocht het portret vandaag officieel onthullen. Dat gebeurde in het faculteitsgebouw geowetenschappen, het Vening Meineszgebouw A op het Utrecht Science Park. Het kunstwerk wordt door de faculteit aangeboden aan V.U.G.S., ter gelegenheid van haar 100-jarige jubileum dat de vereniging vorig jaar vierde.
Volgens universitair hoofddocent Paul is het portret ook bedoeld om studenten te confronteren met de oorlogsgeschiedenis in relatie tot het heden. "In een oorlog kan je keuzes maken, velen bleven passief. Helaas is dat nu nog heel actueel met oorlogen in Oekraïne en Israël-Palestina."
Met het portret krijgt Eggink een permanente beeltenis in het faculteitsgebouw van de universiteit waar hij studeerde. "Als er geen beelden zijn, is er ook geen herinnering. Deze herinnering moeten we levend houden", zegt Paul.
De onthulling van het portret is niet het eerste eerbetoon aan de verzetsstrijder. In 2004 eindigde hij, samen met meteoroloog Buys Ballot, op de eerste plaats bij de verkiezingen van de grootste UU’er aller tijden. Een jaar later verscheen er een speelfilm over het leven van de verzetsstrijder, gemaakt door V.U.G.S. en Drift ’66, de toenmalige studievereniging voor Fysische Geografie. De Universiteitsraadszaal in het bestuursgebouw van de Universiteit Utrecht werd ook (mede) vernoemd naar Wim Eggink: de Van Lier en Eggink zaal.