‘Uitsluiting van mbo’ers in de Utrechtse horeca is een hardnekkig probleem’

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Het wil maar niet lukken om mbo’ers als gelijkwaardige studenten bij het Utrechtse uitgaansleven te betrekken. Dat bevestigt wethouder Dennis de Vries. Hij reageert daarmee op vragen van de PvdA. Raadslid Mohamed Talhaoui, zelf docent op het voortgezet onderwijs, krijgt signalen dat mbo’ers nog steeds geweigerd worden.
Wethouder De Vries geeft aan ook nog steeds die signalen te krijgen dat mbo’ers in Utrechtse kroegen worden geweigerd. Hij krijgt die van studenten, ouders en van de Studentenraad030. Volgens hem zijn er alleen de laatste tijd geen officiële meldingen gedaan, bijvoorbeeld bij de politie. “Wij zijn ons bewust dat uitsluiting van mbo-studenten nog steeds plaatsvindt in het Utrechtse studentenleven. En dat vinden we natuurlijk heel schrijnend.” De Vries geeft aan dat hij doorgaat met zijn beleid om de positie van mbo-ers in de stad te verbeteren en als volwaardige studenten te laten meedoen aan het studentenleven.

Eigen deurbeleid

De wethouder benadrukt dat horecaondernemers vrij zijn zelf hun deurbeleid te bepalen. Hij kan het toelaten van mbo’ers daarom niet kan afdwingen, maar het weigeren daarvan kan hij wel afkeuren. Hij geeft aan de cultuur in het Utrechtse uitgaansleven te willen veranderen, zodat het normaal wordt dat mbo’ers als volwaardige studenten worden gezien.
De gemeente heeft al een jaar beleid om de positie van mbo’ers te verbeteren. Onderdeel daarvan is dat sinds kort er bij de gemeente een mbo-student in dienst is gekomen als junior beleidsadviseur. Hij heeft de opdracht om in gesprek te gaan met kroegen, studentenverenigingen en andere uitgaansgelegenheden, zo zegt de wethouder.
De PvdA wilde verder weten of de inzet van mystery-guests een oplossing zou zijn. De wethouder bestrijdt dat, hij meent op voorspraak van de studentenraad dat dit de volledige integratie van mbo’ers in het uitgaansleven juist zal tegenwerken.