Nabestaanden aan het woord in rechtszaak roofmoord Lunetten: 'Hoe ik hem vond, dat doe je een dier nog niet aan'

Utrecht - Het Openbaar Ministerie eist forse celstraffen voor de roofmoord op Yuval Accos in zijn woning in Lunetten. Tegen één verdachte eist het OM 17 jaar onvoorwaardelijke celstraf. Twee andere verdachten hoorden 15 jaar cel tegen zich eisen.
Honderden, misschien wel duizenden pagina's dik is het dossier tegen de drie verdachten van de roofmoord op Yuval Accos in zijn woning in Lunetten. Ondanks al die pagina's met dna-stukken blijkt het niet gemakkelijk om aan te wijzen wie de schuldige is. Een van hen bekent deels, maar wijst naar de andere twee als hoofdverantwoordelijke voor het brute en fatale geweld. Die zeggen op hun beurt helemaal nooit in Yuvals woning te zijn geweest.
Hoorbaar zuchtend hoort verdachte Pascal het relaas van zijn voormalige vriend Bruno aan. Met vage verklaringen en theorieën beweert hij nooit in de woning van Yuval te zijn geweest. Hoe zijn voetafdruk dan toch op een planbord in de woning werd gevonden? Bruno oppert dat het bord buiten moet hebben gestaan en daarna weer naar binnen is gehaald.
Pascal en Bruno, twee Utrechters, en de Amersfoortse Youness worden door het Openbaar Ministerie verdacht van gekwalificeerde doodslag op Yuval. Hij was kwetsbaar, vanwege zijn broze gezondheid. Volgens het OM hebben de drie hem in zijn woning om het leven gebracht om te verhullen dat ze hem hadden mishandeld en bestolen.
10.000 euro
Het zou allemaal zijn begonnen toen Pascal erachter kwam dat Yuval 10.000 euro op zijn rekening had staan. Om hun verslavingen te bekostigen, zouden ze dat geld van Yuval hebben geprobeerd afhandig te maken. Het fatale geweld vond plaats in de nacht van 12 op 13 april, maar ook in de dagen daarvoor zouden de drie spullen en geld van Yuval hebben gestolen. Ook worden Pascal en Bruno verdacht van meerdere inbraken bij restaurant Aphrodite in Lunetten.
"Ik wil niet het slachtoffer spelen, dat zijn de nabestaanden", zegt Pascal snikkend nadat de rechtszaal de emotionele slachtofferverklaringen heeft gehoord. "Maar ik ben erbij geweest en ik voel me verantwoordelijk. Ik had dit kunnen voorkomen. Daar moet ik de rest van mijn leven mee dealen." Hij is "heel erg kwaad" op zijn medeverdachten, die alle betrokkenheid ontkennen. "Ik moet me echt inhouden."
In de zaal zorgt de houding van het trio zichtbaar voor frustratie. Keihard wijzen ze elkaar aan als verantwoordelijke voor de dood van Yuval. "Het is gewoon krankzinnig wat hij allemaal aan het lullen is, hij is helemaal psychisch gestoord", valt de jongste verdachte - de 30-jarige Youness - uit. Van hem is er dna gevonden op een touw waarmee Yuval is vastgebonden, maar dat komt volgens hem door het contact dat hij veelvuldig met beide heren had. Youness beweert dat hij buiten de woning aan het wachten was tot hij met Bruno en Pascal richting de stad zou gaan.
Israël
Het doet de nabestaanden van Yuval veel pijn dat juist hij op zo'n brute wijze om het leven is gebracht. Ze spreken stuk voor stuk over een "hele lieve, soms wat naïeve" man. Hoewel hij het zelf niet breed had, hielp hij Pascal bijvoorbeeld toch met wat geld toen hij daarom vroeg. "Zo was je nu eenmaal", leest de slachtofferadvocaat de verklaring van Yuvals moeder voor, die in Israël zit en daar vanwege het huidige conflict niet weg kon om bij de zaak te zijn. "Het kwam niet eens in je op dat mensen zo slecht kunnen zijn."
"Er zijn twee werelden, de echte en de juridische", zegt de partner van Yuval. "Ik leef in de echte." Hij was het die Yuval dood aantrof in zijn slaapkamer, vastgebonden met touw en tape, met een trui over zijn hoofd gebonden. "Wat ik zag, dat doe je een dier nog niet aan." Hij zegt een posttraumatische stressstoornis aan het hele gebeuren te hebben overgehouden.
Ongeloofwaardige verklaringen
Ook de officier van justitie neemt de drie hun houding kwalijk. Hoewel Pascal uiteindelijk begon te verklaren, "en dat valt hem te prijzen", deed hij dat volgens haar pas toen er zoveel bewijs tegen hem lag dat hij eigenlijk niet anders kon. Youness en Bruno komen met "ongeloofwaardige" verklaringen. "Alle drie de verdachten maken hun rol veel kleiner dan hij moet zijn geweest", concludeert ze.
Voor het OM is het klip en klaar: de drie werkten voor, tijdens en na het delict nauw samen en gebruikten zoveel geweld tegen Yuval dat de kans op de dood aanmerkelijk was. De eisen zijn fors: tegen Pascal, die het grootste aandeel lijkt te hebben, eist de OvJ 17 jaar onvoorwaardelijke celstraf. De andere twee hoorden 15 jaar cel tegen zich eisen. Ook moeten de drie als het aan de officier ligt forse bedragen aan schade terugbetalen, met name aan de partner die Yuval dood in zijn slaapkamer vond.
Morgen gaat de rechtszaak verder. Dan komen de advocaten van de drie verdachten aan het woord. De rechtbank doet op 21 november uitspraak.