Queer Film Festival Utrecht wint Annie Brouwer-Korf prijs

© Utrecht Queer Culture Festival
Utrecht - Het Queer Film Festival Utrecht heeft de Annie Brouwer-Korfprijs 2023 gewonnen. De Utrechtse prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan personen, organisaties of projecten die bijdragen aan de acceptatie en zichtbaarheid van de lhbtiqa+ gemeenschap. “Het festival is meer dan alleen een activiteit. Het is ook een plek waar mensen zich kunnen ontwikkelen op verschillende fronten en empowered worden.”
Gisteravond werd de winnaar bekendgemaakt tijdens de uitreiking in de theaterzaal van Het Huis Utrecht. Namens de gemeente overhandigde wethouder Rachel Streefland de trofee. Aan de prijs is een bedrag van 5.000 euro verbonden voor de winnaar.
De andere twee genomineerden waren Colored Qollective, een organisatie die zich specifiek richt op lhbtiqa+ personen van kleur, en queerfeest Cruise Control.
Educatie en ontspanning
Sinds 2019 is Queer Film Festival Utrecht (QFFU) het lhbtiqa+ filmfestival van Utrecht. Het filmfestival heeft als doel om zoveel mogelijk verhalen te vertellen, voor herkenning, educatie en ontspanning. "Niet alleen in bioscoopzalen, maar ook op straat, in cafés en buurthuizen, door de binnenstad en in verschillende wijken. Kortom: Utrecht zien we als één grote bioscoop", schrijft het filmfestival op de website. “Het Queer Film Festival Utrecht is een aanwinst voor de stad”, aldus de jury van de Annie Brouwer-Korfprijs.

Annie Brouwer-Korf was van 1999 tot 2008 de burgemeester van Utrecht. "In deze periode zette zij zich in het bijzonder ingezet voor de rechten van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, bi +- en trans personen", schrijft de organisatie. Bij haar afscheid in 2007 won de voormalig burgemeester de eerste Annie Brouwer-Korf prijs voor haar inzet.