Aantal eenzame Utrechters toegenomen

© RTV Utrecht / Joep ten Have
Utrecht - Het aantal mensen dat zich eenzaam voelt is toegenomen. Uit cijfers van de Zorgmonitor van de gemeente Utrecht blijkt dat eind vorig jaar 15 procent van de volwassen Utrechters zich ernstig eenzaam voelde. Dat waren er meer dan daarvoor, toen was één op de tien eenzaam.
De cijfers worden toegelicht in een brief aan de gemeenteraad. In bepaalde groepen is de toename van ernstige eenzaamheid flink toegenomen in de afgelopen paar jaar. Dat zijn bijvoorbeeld vrouwen en mensen in de leeftijdscategorie 18 tot en met 29 jaar oud.
Om eenzaamheid aan te pakken lanceerde de gemeente afgelopen april een actieplan. Sommige actiepunten zijn al uitgevoerd. Een daarvan is Gouden Mannen Utrecht, een steunpunt voor mannen met een migratieachtergrond die beter voor zichzelf en hun naasten willen zorgen.
Het past bij de focus van de gemeente om aandacht te geven aan eenzaamheid onder migranten(ouderen). Zo zal de volgende bijeenkomst van Utrecht Omarmt eenzaamheid het thema van de avond zijn. Daarnaast wil de gemeente zorgen dat buurtcentra toegankelijk zijn en beschikken over gratis koffie en thee zodat mensen elkaar daar kunnen ontmoeten.

Kostenplaatje

Om de vele plannen en activiteiten te bekostigen heeft de gemeente begin dit jaar geld gekregen van het Rijk. Daarvan heeft Utrecht 150.000 euro geïnvesteerd in de aanpak tegen eenzaamheid. Daarnaast heeft de gemeente zelf bijna 200.000 euro uitgegeven aan de aanpak.