Te weinig opvang, dus deelt Amersfoort tenten uit aan daklozen

Utrecht - De gemeente Amersfoort geeft tenten aan dak- en thuisloze mensen omdat er te weinig plekken zijn in de opvang. Er zijn tot nu toe tien tenten verstrekt, laat de gemeente weten aan RTV Utrecht. Amersfoort hoopt dat het bij uitzonderingen blijft, maar voelt zich genoodzaakt de maatregel te nemen. "We willen dat een ieder droog kan slapen."
Straatadvocaat René Slotboom helpt mensen met zaken als het aanvragen van uitkeringen of het invullen van schuldpapieren. Hij vindt het een goed idee van de gemeente. "Iets is beter dan niets. Als je geen plekken hebt voor binnen, zal je buiten plekken moeten creëren."
Het uitdelen van tenten is onderdeel van een bredere aanpak van de gemeente. Het Team Bemoeizorg Amersfoort Stad (BAS) krijgt financiële middelen om de hulpverlening uit te breiden. Om de doorstroom van dak- en thuislozen te bevorderen, zet de gemeente ook in op snel meer goedkope en eventueel tijdelijke woningen.
De gemeente heeft tien tenten verstrekt via TeamBAS aan de straatadvocaat waarvan er nu twee tot drie in gebruik zijn. Om een toestroom van daklozen te voorkomen, geeft de gemeente de tenten niet makkelijk weg. "Er wordt goed doorgevraagd en alleen verstrekt aan mensen die opvang nodig hebben en hier recht op hebben. Het gaat om mensen die recht op opvang hebben, maar waarvoor geen plek is en mensen die bemoeizorg nodig hebben om bij de juiste instanties te komen."
Hulporganisaties in Amersfoort zien een sterkte toename in het aantal dak- en thuislozen. Elroy Spangenberg van TeamBAS probeert dagelijks contact te leggen met mensen die op straat of in een tent in een beschutte omgeving slapen. "Contact maken is ons werk en dat doen we op een natuurlijke manier. Als je jezelf als hulpverlener gedraagt, en je vraagt: kan ik helpen, dat willen ze niet horen. Je gaat gewoon een gesprek aan. En soms loop je eerst alleen langs, dan zwaai je alleen. En dan loop je nog een keer. En dan vraag je later: heb je vandaag al gegeten? Of je mist een schoen, kunnen we daar iets in betekenen?"
Spangenberg zegt dat het dubbel is, dat de tenten nu verstrekt moeten worden. Maar hij legt uit dat hij en zijn team pragmatisch denken. En als er een probleem is, zoals te weinig opvangplekken, dat zij dat graag oplossen door een tent, een stretcher en slaapzak te verstrekken. "Want iemand in een portiek, in de binnenstad, dat wil je niet. Dan is dit menselijker", zegt hij over de tenten.
Vooral mensen die niet goed gedijen in een reguliere daklozenopvang zoeken vaak een beschutte plek om in een tentje te overnachten, legt hij uit. "Wij noemen dat de paradijsvogels, deze mensen kunnen nergens landen. Bijvoorbeeld omdat ze het lastig vinden om een groep geholpen te worden, denk aan een opvang waarin je met veel mensen bij elkaar ligt."
De tenten hebben ook een praktisch voordeel, zegt hij. "We weten waar de mensen zijn en kunnen makkelijker contact houden." Allemaal om ze te begeleiden naar de juiste hulp, om er weer bovenop te komen.