Een paar uur na explosie is Utrechts café Ons Honk alweer open: 'We moeten door, hè'

© RTV Utrecht
Utrecht - Nog geen dag na een explosie tapt het Utrechtse café Ons Honk alweer de eerste biertjes. Met hulp van vrienden en bekenden is de grootste schade met noodverbanden hersteld. Waarom de kroeg aan de Jutfaseweg doelwit was van de aanslag blijft nog onduidelijk.
Café-eigenaar Hans Venus werd afgelopen nacht om 04.30 uur wakker gebeld: bij zijn kroeg Ons Honk is een explosie geweest. "Dan schrik je wel en zit je meteen rechtop", vertelt hij.
In eerste instantie lijkt de schade mee te vallen: de ruit van de voordeur is gebarsten, maar duidelijke sporen van een explosie zijn er aan de buitenkant niet. Maar binnen is het een ravage. "Zelfs achterin bij de gokautomaat lagen houtscherven", vertelt de Utrechter. De lambrisering naast de deur is weggeblazen. Achter de bar in de muur en op het plafond is de knalschade zichtbaar en van de voordeur is weinig over.
Ondanks flinke schade is café Ons Honk gewoon open de volgende dag
De Utrechter zet de schouders eronder en krijgt al snel hulp. Een paar uur later wordt de deur gerepareerd, worden de tapleidingen doorgespoeld en de laatste stof- en houtresten opgeveegd. De meeste mensen die helpen zijn al vroeg begonnen.
Twee stamgasten repareren de deur zo goed en kwaad als het gaat. Ze zagen planken op maat om het opgeblazen stuk deur te vervangen. "Tja, we moeten door hè", zegt de eigenaar. "Om 12.00 uur gaan we gewoon open." Buurtbewoners, vrienden, familie of stamgasten komen medeleven tonen of hulp aanbieden.
"Ik stond meteen klaar voor het raam", vertelt een buurman verderop in de straat. "Deze kant (Croesestraat, red.) zijn de daders in elk geval niet opgegaan." Ook de bovenburen van de kroeg weten niks over de daders. Het studentenhuis van de 21-jarige David Kools werd vannacht door politie ontruimd. Iedereen in huis schrok wakker van de explosie. "Het was even schakelen, want ik had niet meteen door dat de klap bij ons was", vertelt de student. Volgens Kools leek het geluid op vuurwerk. "Maar dan extreem hard."
Het studentenhuis van David Kools is vannacht geëvacueerd door de politie
Het studentenhuis van David Kools is vannacht geëvacueerd door de politie © Koen Laureij

Camera

Kroegbaas Venus vermoedt dat een Cobra de explosie veroorzaakte. Hij denkt dat de daders probeerden het zware vuurwerk naar binnen te gooien, zonder succes.
Vanochtend onderzocht een explosievenexpert het café. Boven de deur hangt een camera die de daders filmde, die beelden zijn in handen van de politie. "Ik focus me liever op zo snel mogelijk open gaan. Je wil niet dat je na zoiets ook nog dicht moet", zegt Venus. De verzekeraar kan pas donderdag de schade opnemen, de eigenaar is extra dankbaar voor de inzet van vrienden, familie en stamgasten.
Aan het einde van de ochtend wordt het clubje mensen buiten bij Ons Honk steeds groter. Om 11.30 kan de geïmproviseerde deur weer op slot en vlak voor 12.00 uur gaat de tap open. De mannen die uren met de deur bezig waren lusten er wel eentje. "Wij hebben er al een hele dag opzitten, maar doe er toch maar een eentje."