FC Utrecht: onbegrijpelijk dat Volendam supporters weerde

Het uitvak in Volendam bleef leeg
Het uitvak in Volendam bleef leeg © RTV Utrecht
Utrecht - FC Utrecht vindt het onbegrijpelijk dat de burgemeester van Edam-Volendam vrijdagavond op het laatste moment besloot dat uitsupporters niet welkom waren bij de wedstrijd tegen FC Volendam. De club vraagt om opheldering aan de gemeente en wil vooral weten waarom die vooraf geen contact heeft opgenomen met de Utrechtse driehoek en FC Utrecht. Ook gaat de club de gedupeerde supporters volledig compenseren.
Ongeveer twee uur voor de wedstrijd van afgelopen vrijdag tegen Volendam werd bekend dat uitsupporters niet welkom waren bij de wedstrijd. De bussen met Utrechtsupporters die al onderweg waren, konden daardoor rechtsomkeert maken. Volgens Edam-Volendam was er "betrouwbare informatie waaruit bleek dat de uitsupporters van plan waren uit te breken uit het bezoekersvak."

Compensatie

Een woordvoerder van FC Utrecht laat nu weten dat de club "absoluut niet achter dit besluit staat". Aan de gemeente Edam-Volendam is daarom gevraagd de argumentatie achter het besluit te delen. "Die behoefte heeft de KNVB ook, waarmee we in goed contact staan."
Daarnaast begrijpt de club niet waarom de Edam-Volendam voordat het een besluit nam geen contact heeft opgenomen met de driehoek van Utrecht en FC Utrecht om de signalen te bespreken en bevestigen. "Die signalen zijn namelijk voor hen de reden om onze supporters terug te sturen." Als alle informatie boven tafel is, wil de club het weren van de supporters bespreken binnen de Eredivisie en met de vertegenwoordigende voetbalburgemeester, Lieke Sievers van Edam-Volendam.
Gedupeerde supporters hoeven zich volgens FC Utrecht geen zorgen te maken. De club wil de kaarten en de kosten van het busvervoer volledig compenseren. Er wordt nog gekeken of de organisatiekosten verhaald kunnen worden op de gemeente Edam-Volendam.

Grote tegenzin

Die gemeente liet vrijdag weten dat op basis van de verkregen informatie vrees was voor "ernstige wanordelijkheden, waardoor de veiligheid van de mensen binnen en buiten het stadion niet gewaarborgd kon worden".
Bij die beslissing speelde de wedstrijd van vorig jaar mee. Toen braken na afloop rellen uit en mede daarom heeft de gemeente naar eigen zeggen dit besluit genomen. "Dit besluit is weloverwogen en met grote tegenzin genomen, omdat juist alles in het werk was gesteld om deze wedstrijd veilig en gastvrij te laten verlopen", aldus de gemeente.