Utrechtse vlag halfstok leidt tot stortvloed aan online haatreacties, waarom ligt dit conflict zo gevoelig?

Utrecht - Het opgelaaide geweld in Israël, waarbij inmiddels meer dan duizend doden zijn gevallen, maakt in Nederland veel reacties los. Meerdere gemeenten in de provincie, waaronder Utrecht en Amersfoort, hebben de gemeentelijke vlag halfstok gehangen, wat in sommige gevallen weer tot (online) boosheid leidt. Dat legt ook gelijk de gevoeligheid van de kwestie bloot: op sociale media lijkt vrijwel geen ruimte voor nuance. Volgens onderzoeker Peter Malcontent heeft dat alles te maken met de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog.
De burgemeester schreef gisteren: "Onze gedachten gaan uit naar Utrechters met naasten in de getroffen gebieden." Dijksma kiest duidelijk geen kant in het conflict en daar zijn veel mensen boos over. 'Valt me erg van je tegen Sharon' tot aan 'Ik zou me kapot schamen met zo'n burgemeester', zijn nog enkele van de milder gestemde reacties die te lezen zijn.
De PVV-fractie in in de Utrechtse gemeenteraad vond het besluit van de burgemeester zelfs aanleiding tot schriftelijke vragen. Raadslid David Bosch wil dat het college "als blijk van solidariteit met de Israëlische burgers en als teken van onze gezamenlijke afwijzing van terroristisch geweld" de Israëlische vlag hijst bij het Stadhuis en het Stadskantoor. Het is nog niet duidelijk wanneer Dijksma op deze vragen ingaat.
Tweede Wereldoorlog
Peter Malcontent, docent-onderzoeker aan de Universiteit Utrecht en auteur van Een open zenuw. Nederland, Israël & Palestina, vindt de reacties op het bericht 'typisch'. "De gepolariseerde reactie in Nederland op het conflict tussen Israël en de Palestijnse Gebieden heeft deels te maken met de lange schaduw van de Tweede Wereldoorlog", legt de onderzoeker uit. "In geen enkel ander land in West-Europa zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog zoveel joden gedeporteerd als in Nederland. Voor veel mensen, met name in de joodse gemeenschappen, werkt dat oorlogstrauma nog altijd door. Zij zijn voornamelijk pro-Israël, want zij vinden dat de joden een veilig thuis verdienen."
Anderzijds is Nederland vanaf de jaren 60 flink veranderd, vertelt Malcontent. Hij doelt daarmee op de bevolkingssamenstelling. "Er zijn veel mensen met een moslimachtergrond vanuit Noord-Afrikaanse landen in Nederland komen wonen. Zij neigen vaker naar steun voor de Palestijnen en zien Israël als de onderdrukker."
Links-rechtsdebat
Daarbovenop dreunt het conflict al jaren door in de Nederlandse politiek. "Het is echt een links-rechtsdebat. Links is overwegend voor de Palestijnen en rechts steunt vaker Israël. Zij zien Israël als 'Westers' en alles wat Westers is, is goed in hun ogen." Maar daar is langzaamaan wel een verschuiving in te zien zegt Malcontent. "Met name de jongere takken van gevestigde partijen halen de scherpe kantjes van het debat eraf. Zij denken vaak gematigder over het conflict en zetten vooral de mens centraal." De onderzoeker vervolgt: "Zij vinden de situatie voor de Palestijnen onmenselijk en hoe je het wendt of keert, je kan er niet omheen dat de Palestijnen al jaren onderdrukt worden."