Gestolen laptop bleef toch liggen in Utrechtse huis van verdachte, hoe kan dat?

© Politie Basisteam Utrecht-Noord
Utrecht - De eigenaar van een gestolen laptop die in Utrecht werd teruggevonden door de politie, heeft zijn laptop toch niet terug. Zijn aangifte was nog niet verwerkt in het systeem, daarom moest de politie het apparaat laten liggen in het huis van de verdachte. Een paar uur later, toen de aangifte wel binnen was, was de verdachte gevlogen en de laptop ook.
"Lekker zuur verhaal dit", reageert de eigenaar uit Maarssen, die niet met zijn naam genoemd wil worden. "Dan hebben ze hem teruggevonden, dan hebben ze die gast ook, ze weten wie het is. Alleen hij gaat alsnog vrijuit met de spullen."
De politie vindt het ook jammer, maar zegt dat ze zorgvuldig moeten zijn. "In een ideale wereld weten we alles en zou dat mooi zijn, maar we moeten ook precies te werk gaan."
De politie deelde zaterdag op Instagram een bericht dat ze veel gestolen spullen hadden gevonden in Utrecht. De gestolen telefoons van twee meisjes werden via de 'zoek mijn telefoon-functie' teruggevonden op de Herenweg in Utrecht. Daar lagen niet alleen die twee telefoons, maar veel meer spullen, waaronder ook de gestolen laptop.
Die was eerder in de week geroofd op Utrecht Centraal. De laptop zat in de schooltas van zijn dochter, die ze altijd meeneemt naar college op de universiteit. Een paar uur later doet de man uit Maarssen online aangifte. Hij koopt direct een nieuwe laptop, omdat zijn dochter die nu eenmaal nodig heeft voor haar opleiding. Bij het aanzetten van de online locatie van de nieuwe laptop, popt ook de oude, gestolen laptop weer op. Die bevindt zich dus op de Herenweg in Utrecht.
De man uit Maarssen belt weer de politie, een dag later belt de agent die het onderzoek naar de diefstal leidt terug. "Die vertelde dat hij daar geweest was en dat ze tientallen telefoons en laptops hadden gevonden, allemaal gewikkeld in aluminiumfolie. Maar ze hadden te horen gekregen dat ze alleen maar dingen mochten meenemen waarvan ze zeker wisten dat ze gestolen waren. En onze laptop, dat wist hij toen nog niet."

Met de laptop in de hand

De agent heeft met die laptop in zijn handen gezeten, heeft hij verteld aan de eigenaar, maar hij moest het apparaat daar laten liggen omdat de aangifte nog niet bij hem in het systeem stond. Dat was de middag nadat de eigenaar online aangifte deed. Toen die aangifte een paar uur later wel in het systeem verscheen ging de agent terug naar de Herenweg, maar de vermoedelijke dief was weg en de laptop ook.
De Politie Utrecht Noord legt uit dat dit de normale procedure is. Een aangifte via internet moet nou eenmaal eerst gecontroleerd worden, voordat het ook echt in het systeem komt. Dit komt omdat valse aangiftes geregeld voorkomen die gebruikt worden om bijvoorbeeld te frauderen met de verzekering. De aangifte van de gestolen laptop was nog niet verwerkt en dan mag de dienstdoende agent er niets mee doen.
De agenten betraden het huis aan de Herenweg op "een relatief dunne zaak", laten ze weten. Daarom mochten ze alleen de goederen meenemen waarvan ze zeker wisten dat ze gestolen waren. Later, toen de laptop contact had gemaakt én de aangifte binnen was, veranderde dat. "Dat maakte het pand extra verdacht en toen mochten we veel verder gaan."
Helaas was de verdachte toen dus gevlogen en was de laptop weg, maar zijn identiteit is bekend en de diefstallen zijn aan hem gekoppeld, zegt de politie. Hij mag zich daarom binnenkort komen verantwoorden bij de recherche. Daarnaast is inmiddels een tweede verdachte in beeld. Ook hij moet zich komen melden.

Serienummer registreren

Maar of de dochter van de man uit Maarssen haar laptop ooit terugziet? Die kans is wel groter, zegt de politie, omdat "een aandachtsvestiging is gemaakt op de verdachte én de laptop". Die is aangevuld met het serienummer, wat de kans ook vergroot.
Dat is de tip van de agent: als het serienummer bekend was geweest, was alles wel sneller gegaan. Als de serienummers geregistreerd worden bij de aangiftes zijn apparaten beter en sneller te achterhalen. En die locatievoorzieningen aan, dat ook. Maar dat hadden ze zaterdag al verteld op Instagram.