Politie doet grote diefstalvondst in Utrecht

Utrecht - De politie heeft een grote diefstalvondst gedaan in Utrecht. Dat deelt de politie in een bericht op Instagram. Het begon allemaal met aangifte van diefstal door twee meisjes, maar uiteindelijk konden veel meer rechtmatige eigenaren blij worden gemaakt.
Woensdag verschenen twee meisjes op het bureau. Hun telefoon was gestolen. De politie heeft dan veel aan de 'zoek mijn iPhone'-functie en andere traceermiddelen die smartphones aanbieden. Zo ook nu. De telefoon was het laatst op de Herenweg met internet verbonden geweest, maar was offline. Dat zegt dus niets over waar de telefoon op dat moment was.
Meestal staakt de zoektocht daar, maar in dit geval was de telefoon een dag eerder ook al op die locatie geregistreerd. De politie kon niets beloven, maar besloot onderzoek te doen. Adressen rondom die locatie werden gecheckt in het systeem. Daar staat in of er eerder diefstal of iets dergelijks heeft plaatsgevonden. Dat leverde geen resultaten op.
Buurtonderzoek
De politie besloot een buurtonderzoek te doen. Ter plaatse wordt dan gekeken naar de sociale controle rondom de locatie. Het gevoel en de bevindingen van buurtbewoners zijn dan heel belangrijk. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat veel verschillende onbekende mensen in- en uitlopen. Na verschillende mensen gesproken te hebben dacht de politie het huis gevonden te hebben.
De hulpofficier van justitie gaf akkoord om binnen te treden en zoekend rond te kijken om de telefoon in beslag te nemen. Het leek alsof ze hier niets gingen vinden. Ook een laptop die ze aantroffen leek niet geregistreerd als gestolen te staan. Wel maakten de agenten ter plekke een mobiele hotspot aan en verbonden de laptop met het internet. Als de eigenaar zou zien dat de laptop hier verbinding had gemaakt met het internet zou die contact kunnen opnemen.
De vondst
En zo geschiedde. De volgende dag belde de eigenaar. De laptop bleek dus toch gestolen te zijn. Met toestemming van de officier van justitie en de rechter-commissaris werd de woning doorzocht naar de laptop en toch nog de telefoon. Maar de vondst was veel groter. Uiteindelijk troffen ze tientallen gestolen smartphones, een smartwatch, meerdere laptops en tablets aan. Daarnaast lagen er ook gestolen identiteitskaarten, heel veel gestolen schoenen en merkkleding.
Tientallen mensen, waaronder de meisjes heeft de politie al blij gemaakt met de vondst van hun producten. Maar van een aantal mist een aangifte met serienummer. Pas als de politie een aangifte met serienummer heeft (bijvoorbeeld het IMEI-nummer van een smartphone) kunnen de agenten zien dat een aangetroffen voorwerp inderdaad gestolen is. Serienummers staan vaak op een factuur, email, registratie en bij instellingen. Is er iets van je gestolen, dan is aangifte mét serienummer dus heel belangrijk om je spullen terug te krijgen.
De verdachte mag zich binnenkort verantwoorden voor diefstallen en heling.