Burgemeester Dijksma benoemd tot lid adviesgroep van Verenigde Naties

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma is benoemd tot lid van de adviesgroep lokale overheden van de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties. Dat maakte de gemeente Utrecht vanavond bekend.
De Secretaris-Generaal van de VN, António Guterres, heeft deze adviesgroep opgericht om effectievere samenwerking tussen alle overheidslagen tot stand te brengen. Het doel is om de VN-doelstellingen, de Sustainable Development Goals, te behalen. Vanuit Europa nemen naast burgemeester Dijksma ook de burgemeesters Anne Hidalgo van Parijs en Sadiq Khan van Londen deel aan de adviesgroep.
Internationale besluitvorming
De groep bestaat daarnaast uit ministers en staatssecretarissen vanuit verschillende continenten en andere burgemeesters, onder meer die van New York, Montreál, Montevideo en Rabat. "Met de benoeming tot lid van deze adviesgroep krijgt Utrecht de kans om invloed uit te oefenen op het hoogste niveau van internationale besluitvorming", laat de gemeente weten.
Binnen de adviesgroep gaat Dijksma zich bezighouden met het thema Future Generations. Dit sluit aan bij haar eerdere inzet voor de VN om steden een een meer centrale plek te geven binnen internationale klimaatonderhandelingen in aanloop naar de klimaattop in Egypte, vorig jaar.
De adviesgroep komt uiteindelijk samen met de Secretaris-Generaal tot voorstellen die de organisatie moeten helpen bij het behalen van de ambitieuze VN-doelen. Zo wordt er in september 2024 de Summit of the Future georganiseerd waarbij de hervorming van de VN centraal staat.
De eerste digitale bijeenkomst van de adviesgroep met de Secretaris-Generaal was afgelopen 6 oktober. In totaal komt de adviesgroep tot september volgend jaar minstens drie keer bijeen.