Verdubbeling van aantal bedrijven met blauwtong in provincie Utrecht

© Caspar Huurdeman
Utrecht - Het aantal bedrijven waar blauwtong is vastgesteld is in bijna een week tijd verdubbeld, zowel landelijk als hier in de provincie. In Utrecht gaat het nu om 282 bedrijven, tegenover 132 vorige week. Landelijk staat de teller op zeker achthonderd.
Uit een overzicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die het aantal meldingen per woonplaats dagelijks bijhoudt op een kaart, is goed te zien dat Utrecht de brandhaard is van het virus. Waar het vorige week vooral nog raak was in de omgeving van Stichtse Vecht en De Ronde Venen, is het virus nu verspreid over de hele provincie Utrecht.
Landelijk hebben al 1102 veebedrijven een melding gedaan van blauwtong onder dieren op hun bedrijf. Bij achthonderd bedrijven staat de besmetting vast, bij de overige is er een ernstig vermoeden dat de ziekte is uitgebroken. Vorige week waren dat nog zo'n vierhonderd bedrijven.
Blauwtong dook in september voor het eerst weer in Nederland op. De ziekte wordt overgebracht door knutten, hele kleine steekvliegjes, en treft met name schapen, maar ook runderen en geiten kunnen ziek worden. Volgens de NVWA lopen daarnaast alpaca's en herten risico. Ook dierentuindieren zoals kamelen, dromedarissen, giraffen en okapi's kunnen een besmetting oplopen.
Bij dieren die erg ziek zijn kleurt de tong blauw. Verder hebben ze hoge koorts, kwijlen ze, lopen ze kreupel en staan ze met een bolle rug. Vooral schapen overlijden aan de ziekte. Blauwtong is niet overdraagbaar op mensen.
Bedrijven waar blauwtong uitbreekt hebben een meldplicht.
Verspreiding van het blauwtongvirus in Nederland
Verspreiding van het blauwtongvirus in Nederland © NVWA