Bijna 6000 dak- en thuislozen in Utrecht waarvan 1000 minderjarigen, maar helemaal zeker is dat niet

© ANP Foto
Utrecht - De stad Utrecht kent een grote groep dak- en thuislozen die niet of nauwelijks in beeld is bij de hulpverlening. Het gaat om een groep van circa drieduizend mensen die geen rechthebbende zijn op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dit aantal is een gok van de gemeente, omdat exacte cijfers ontbreken. Circa een kwart van deze groep is minderjarig. Daarnaast kent Utrecht nog een krappe drieduizend andere daklozen die wel in beeld zijn.
De cijfers kwamen naar voren na vragen van de PvdA tijdens het wekelijkse vragenuur in de gemeenteraad. De partij zou graag zien dat Utrecht zich aansluit bij de zogenoemde ETHOS-telling waarmee dak- en thuislozen en mensen met een niet-conventionele woonsituatie nauwkeurig in beeld worden gebracht. Mensen die niet-conventioneel wonen, verblijven bijvoorbeeld op een camping.
Wethouder Rachel Streefland (ChristenUnie) geeft aan dat het tellen van de groep dak- en thuisloze Utrechters een zeer intensieve klus is, waarvoor capaciteit en middelen dit jaar hebben ontbroken. Wel geeft ze aan dat de gemeente een monitor ontwikkeld heeft, die een goed beeld geeft van rechthebbende daklozen.

Daling

Zo kon ze melden dat het aantal daklozen dat in beeld is bij de hulpverlening dit jaar gemiddeld 929 per dag is. Over het hele vorige jaar was dat gemiddelde 974, en dus daalt dit aantal. Daarnaast zijn er dit jaar 1738 thuislozen onder begeleiding van een team van de gemeente of in een maatschappelijke opvang. Dat waren er vorig jaar nog 2077.
Uit onderzoek blijkt dat een kwart van niet-rechthebbende daklozen in Nederland minderjarig is. Streefland heeft niet het idee dat dit in Utrecht anders is, waarbij er dus gesproken kan worden van circa 750 thuisloze minderjarigen alleen al in deze groep.