Buurtbijeenkomst Balijelaan laat belangrijkste vraag onbeantwoord: 'Is het nog veilig na steekincidenten?'

Burgemeester Sharon Dijksma in gesprek met omwonenden.
Burgemeester Sharon Dijksma in gesprek met omwonenden. © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Tientallen buurtbewoners waren gisteravond bij bijeenkomst over de steekincidenten op de Balijelaan in Utrecht. De politieagenten, het buurtteam van de gemeente en burgemeester Sharon Dijksma waren aanwezig. Zo'n dertig omwonenden kwamen langs voor updates en tips.
Veel jonge vrouwen en studenten komen advies vragen. Maar ook mannen en mensen van andere leeftijden zijn bezorgd en betrokken. Iemand vertelt dat de zwangere vrouwen in de wijk niet meer buiten lopen en een vrouw heeft haar dochter van 24 jaar geadviseerd voorlopig even niet langs te komen.

Afgelopen week zijn er drie vrouwen neergestoken op of bij de Balijelaan in de Utrechtse Rivierenwijk. Zeker één van hen is ook beroofd. Het gaat om jonge vrouwen van 23, 23, en 20 jaar oud. De politie kan nog niet zeggen of het om een of meerdere daders gaat.

Het zijn maatregelen die mensen zelf nemen, maar niemand weet wat nodig is en wat daadwerkelijk helpt. De agenten worden daarom flink bevraagd. Over de incidenten, maar vooral over wat te doen. Vragen als: "Is het beter om daar maar even niet meer te fietsen?" en "helpt het om samen met anderen te fietsen? Want die laatste keer zat die vrouw achterop bij iemand", komen meerdere keren voorbij.

Weinig antwoorden

Concrete antwoorden op die vragen heeft de politie niet. "Luister naar je gevoel. Als alleen fietsen voor jou niet veilig voelt, doe dat dan ook niet, maar ik kan geen handelingskader geven", blijft een agente herhalen. Een andere agent benadrukt dat het belangrijk is om alert te zijn en dat je je onderbuikgevoel vaak echt wel kan vertrouwen bij het bepalen of iets of iemand zich raar gedraagt. Buurtbewoonster Angelique vindt het fijn om er te zijn. "Ook al hoor je niet veel meer dan je in de media leest. Om het even uit hun mond te horen is toch prettig."
Ook burgemeester Sharon Dijksma is er vooral om één-op-één met mensen te spreken en vragen te beantwoorden. Toch neemt ze een momentje om centraal te vertellen hoe het ervoor staat. Ze legt uit dat ze vanaf het eerste incident betrokken is bij de aanpak en dat vandaag de driehoek bijeen is gekomen. "Maar het probleem is: daar kan ik niet echt iets over zeggen, want je wilt mensen niet in de kaart spelen", zegt de burgemeester bijna verontschuldigend. "We hebben een opeenstapeling van zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen om de vinger aan de pols te houden."

Alert en geschrokken

Sara en haar vriend komen vooral om te kijken of ze meer te weten kunnen komen over de incidenten. "Omdat in de normale berichtgeving vrij weinig staat en het als drie losse incidenten wordt behandeld." Ook willen ze weten of er iets aan gedaan wordt. "Dus het is fijn dat dat wordt gedaan", zegt haar vriend.
Ik vind het zo erg dat jonge vrouwen nu weer continu hiermee bezig moeten zijn. Je zou toch zeggen dat we inmiddels wel verder zijn.
Olga, buurtbewoner
Olga en Rik, een wat ouder echtpaar, luisteren intensief naar wat de politie en burgemeester te zeggen hebben. Rik: "We begrijpen dat er wel één en ander wordt gedaan, maar of dat nou camera’s zijn of wat, dat weet je niet. Je zou zeggen: zet de lichten wat feller en de camera’s breder, maar je weet het niet, hè?"
Ze zijn geschrokken van de situatie. "Nou laatst was dat met de Moxy en nu dit... Het heeft natuurlijk niets met elkaar te maken, maar zo komt de grote stad wel op je af." Olga vult aan: "Ja, het komt wel dichtbij. En ik vind het zo erg dat jonge vrouwen nu weer continu hiermee bezig moeten zijn. Je zou toch zeggen dat we inmiddels wel verder zijn."
Sara vertelt zich niet onveilig te voelen in haar buurt, maar is er in haar achterhoofd wel mee bezig. "Je bent wel alerter, je wandelt niet meer het standaard rondje langs de Balijebrug, en je merkt ook dat andere mensen dat ook niet meer doen." Ook in de appgroep van het gebouw waar zij wonen wordt het gedeeld zodra er nieuwe berichten zijn.
Ook Angelique vertelt dat het enorm leeft in de wijk. "Zelf ga ik ook om de Balijelaan heen." In de buurtapp delen mensen de laatste updates en hoe het ze bezighoudt. Na het bericht dinsdagochtend vond men het lang duren voor er meer informatie kwam. "Ze zeggen soms dat ze geen informatie willen delen die onrust veroorzaakt, maar het gebrek aan informatie creëert juist onrust." Toch lijken alle bewoners er begrip voor te hebben dat de politie ook rekening moet houden met het onderzoek en daderinformatie.
Lisanne vertelt dat ze dinsdagochtend van plan was te gaan hardlopen, maar langer in bed bleef liggen. Toen ze het nieuwsbericht over het derde incident las, was ze blij dat ze niet was gegaan. "Nu loop ik niet meer alleen, we lopen alleen nog samen." De angst is van haar gezicht af te lezen wanneer ze de politie om advies vraagt. "Helpt het om te bellen met iemand terwijl ik in het donker fiets? Schrikt dat hem af?" De agente herhaalt dat ze vooral moet doen wat haar een veilig gevoel geeft. "Ik had eerlijk gezegd wel iets meer verwacht, van tips ofzo."