Onderzoek na dodelijk ongeluk: Vleutenseweg Utrecht pas veilig na volledige herinrichting

Bloemen en knuffels op de Vleutenseweg, waar in maart een meisje (7) verongelukte
Bloemen en knuffels op de Vleutenseweg, waar in maart een meisje (7) verongelukte © RTV Utrecht / Carmen Nelissen
Utrecht - Alleen als de Vleutenseweg van gevel tot gevel "een volledige herinrichting" ondergaat, kan de verkeersveiligheid maximaal verbeterd worden. Dat concludeert een onafhankelijk onderzoeksbureau een halfjaar na het dodelijke ongeluk met een stadsbus waarbij een meisje van 7 jaar om het leven kwam.
In het rapport staan suggesties voor zogeheten quick wins. Zo kunnen fietsers en automobilisten elkaar beter zien als een paar prullenbakken bij bushaltes worden verplaatst. Hetzelfde geldt voor het bord met de snelheidslimiet ter hoogte van de Lombokstraat en het hek tussen het fietspad en de rijbaan tussen de Groeneweg en Billiltonkade.
"Deze maatregelen zijn onlangs uitgevoerd of staan op de planning om uitgevoerd te worden", stelt het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de raad.
"Het rapport was confronterend en schokkend - maar gaf ons ook bevestiging en dus een goed gevoel. Het is grondig en snel gedaan en de uitkomst is zéér helder", schrijft een omwonende op X (voorheen Twitter). Het rapport bevestigt wat veel buurtbewoners al langer wisten: dat er vaak onveilige situaties voorkomen op de Vleutenseweg.
Er klinkt op social media ook kritiek op het handelen van de gemeente. "Empathie of een eerste reactie op hoe zij het rapport hebben ontvangen ontbrak volledig - deze vraag werd concreet gesteld maar compleet ontweken." Er wordt gevreesd dat het aanpakken van de Vleutenseweg in een bureaucratisch proces strandt.

Mogelijke herinrichting

Hoewel een aantal maatregelen de verkeerssituatie op korte termijn veiliger maakt, stelt onderzoeksbureau DTV dat de wegindeling zelf blijft zorgen voor onveilige situaties. Om voor een écht veilige weg te zorgen, moet de hele weg anders ingericht worden en in het rapport staan enkele ideeën over inrichtingsmogelijkheden. "Hierbij is nog niet gekeken naar de fysieke inpasbaarheid en hoe dit past binnen vigerende visies en in relatie tot bijvoorbeeld het wegennetwerk", laat het college aan de raad weten.
De gemeente onderzoekt al langer een aanpassing aan de zuidkant van de Vleutenseweg. Daarin wordt gekeken naar de mogelijk om fietsers in beide richtingen te laten rijden en om meer groen toe te voegen. Die werkzaamheden kunnen pas in 2030 starten omdat het project niet in de begroting is opgenomen. De aanleg kost 1,2 miljoen euro. Komende maanden wordt verder onderzoek gedaan naar de verschillende scenario's en het college hoopt hier begin 2024 meer over te kunnen zeggen.

Verloop van het onderzoek

Het onderzoek was een vraag vanuit omwonenden na het ongeluk in maart. 1,2 kilometer van de Vleutenseweg, van de Spinozaweg tot het Westplein, werd door onderzoeksbureau DTV op verschillende manieren getoetst op de verkeersveiligheid. Behalve snelheidsmetingen konden bewoners in een enquête aangeven hoe veilig zij de weg vinden.
De bevindingen van het onderzoeksrapport werden zowel met de gemeente als de betrokken bewoners gedeeld.