Utrecht komt met hogere boetes om langdurige leegstand te voorkomen

© RTV Utrecht / Iris Tasseron
Utrecht - Woningeigenaren die niet aan de gemeente laten weten dat hun pand langer dan zes maanden leeg staat, kunnen voortaan een hogere boete verwachten. Het is een verhoging van de dwangsom binnen de zogeheten leegstandsverordening. Daarmee verplicht de gemeente woningeigenaren om leegstand van langer dan een half jaar aan te geven.
Die verordening is eerder dit jaar ingevoerd. Voor pandeigenaren die leegstand van meer dan zes maanden niet aangeven legt de gemeente een dwangsom op. Op initiatief van raadslid Pepijn Zwanenberg (GroenLinks) wordt het bedrag van de dwangsom verhoogd: "Zo zorgen we ervoor dat huizen gebruikt worden waarvoor ze zijn: om in te wonen."

6 maanden, en dan?

Wooneigenaren hebben dus een half jaar om nieuwe bewoners te vinden voor hun pand. Als dat niet lukt, moeten ze met de gemeente in gesprek om zo snel mogelijk nieuwe bewoners te vinden. Als dat na twaalf maanden nóg niet is gelukt, kan de gemeente een gebruiker voordragen.
"In Utrecht staan zo’n 1500 woningen langdurig leeg. Een deel van die panden worden als beleggingsobject gebruikt: een lage boete werkt voor speculanten totaal niet afschrikwekkend", legt Zwanenberg uit.
Momenteel worden panden die lang leeg staan regelmatig gekraakt, wat niet mag van de wet. Dat gebeurde zondag nog aan de Catherijnesingel, waar volgens krakers een Amerikaanse investeerder een pand lang leeg liet staan om het vervolgens voor een hoge prijs te verkopen.

Professionals en overig

In de verordening en de bijbehorende boete wordt een verschil gemaakt tussen 'professionals' en 'overige overtreders'. Onder professionals vallen huiseigenaren met meer dan twee panden. Bij langdurige leegstand kregen zij een boete van 5.000 euro. Dat is nu verhoogd naar 9.000 euro.
Voor de 'overige overtreders' gold een boete van 2.800 euro en dat is 4.500 euro geworden. Mogelijk wordt de meldplicht korter, van zes maanden naar vier maanden. De verordening is op 1 oktober, vier dagen geleden, ingegaan. De handhaving en controle op de leegstand start in april 2024 en daarmee worden direct de verhoogde boetes toegepast.