De oppas-oma is er ook voor de hond: 'Blij als hij komt, maar ook als hij weer gaat'

© RTV Utrecht
Vleuten - Een oppasoma of -opa let meestal op de kleinkinderen, maar sommigen van hen zijn er voor honden. Senioren die dol zijn op viervoeters nemen om allerlei reden vaak geen nieuwe hond als ze ouder worden. Maar daardoor lopen ze sociaal contact mis. Via Stichting OOPOEH kunnen ze af en toe toch genieten van een viervoeter. Vandaag, op dierendag, worden de dieren én de senioren extra in het zonnetje gezet.
Thea en haar oppashond
Thea en haar oppashond © RTV Utrecht
Thea Ververis bezoekt het uitje van stichting OOPOEH samen met haar oppashondje. Ze is blij met haar kleine viervoeter. "Ik vind het heel leuk om een hondje te hebben en ik ben drie keer blij. Eerst als ze komt, dan als ze er is. En tot slot als ze weer naar huis gaat." Thea is te vaak van huis om zelf een hond te hebben. Bovendien vindt ze het fijn om het baasje te ontlasten, die is namelijk slecht ter been. "Als het hondje komt, dan is het echt de dag van het hondje. Mijn dag staat dan helemaal in het teken van haar."

Hond is goed voor sociaal contact

Stichting OOPOEH (opa's en oma's passen op een huisdier) koppelt mensen die een hondenoppas zoeken aan senioren van 55 jaar of ouder die wel op een hond willen passen. "Ze missen de gezelligheid in huis, ze missen hun wandelmaatje, en ze missen de ontmoetingen in de buurt die je heel makkelijk hebt met een hond", zegt directeur van de stichting Ellen Groneman.
"Door op een hond de passen, krijg je dat één dag per week bijvoorbeeld weer terug. En vaak ontstaat er ook een heel leuk contact tussen het hondenbaasje en degene die oppast", zegt Groneman.
Bea bezoekt het uitje zonder oppashond
Bea bezoekt het uitje zonder oppashond © RTV Utrecht
Ook Bea bezoekt het uitje van de stichting, maar zonder oppashonden terwijl ze er twee heeft. "Ze moeten hier aan de lijn vanwege de boerderijdieren en dan wilde ik ze niet aandoen. Daarom ben ik zonder hen gekomen."
Bea kon de financiële verantwoordelijk voor een hond niet meer dragen, vond ze. "Een dier neem je voor het leven. En dat betekent ook dat je die kosten moet kunnen opbrengen. Als je daarover twijfelt, moet je dat niet doen."

Op Dierendag een extra speciaal uitje

De stichting organiseert twaalf uitjes per jaar, maar op dierendag pakken ze extra uit. Dit keer dus in Haarzuilens, bij Vleuten. "We willen onze honden-oppassers lekker in het zonnetje zetten", zegt Groneman terwijl ze de ene naar de andere bezoeker verwelkomt.
Leon en John met hun oppashond
Leon en John met hun oppashond © RTV Utrecht
Er is een programma opgetuigd voor de oppasopa's en -oma's. Ook Leon en zijn partner John doen mee, samen met hun oppashond Yoeki. "We hebben onze hond in 2016 moeten laten inslapen. "Toen hadden we zoiets: we willen onze vrijheid wel, maar vinden een hond ook heel leuk. Dus nu hebben we wel de lusten, maar niet de lasten."
Het stel is helemaal klaar voor het programma van vandaag. "We gaan geloof ik met geitjes en varkentjes knuffelen en vanmiddag een lange wandeling maken. Erg veel zin in! En Yoeki ook denk ik."
Ook Bea kijkt uit naar de dag, gezellig met de andere oppassers. "Het zijn geweldige uitjes, waar wij als OOPOEH's enorm van genieten."