Angst na steekpartijen in Utrecht: 'Het gaat erom dat je weet wat je moet doen, niet of je man of vrouw bent'

© Krav Maga Outside Defense
Utrecht - Drie steekpartijen in een week tijd met jonge Utrechtse vrouwen als doelwit. Dat jaagt schrik aan. Wie durft in het donker nog over de Balijelaan, waar de incidenten gebeurden? Hoe zorg je ervoor dat je toch zelfverzekerd over straat gaat? En hoe ver kan je gaan om jezelf te verdedigen?

Locatie delen

Het delen van je locatie via de telefoon kan fijn zijn ter geruststelling, maar een gewelddadige aanval kan er niet mee worden voorkomen. In Utrecht zijn daarvoor wel tal van zelfverdedigingstrainingen te volgen, ook speciaal voor vrouwen. Krav Maga Outside Defense in de wijken Overvecht en Oudwijk maakt dat onderscheid niet. Iedereen is welkom, ook kinderen.
"Het gaat erom dat je weet wat je moet doen, niet of je man of vrouw bent", zegt oprichter Elvedin Lulic. "Een man kan tien keer sterker zijn dan een vrouw, maar als hij niet de goede mindset heeft, zal de vrouw hem de baas zijn als ze weet wat ze moet doen."

Krav Maga is een zelfverdedigingssysteem uit Israël. Het wordt wereldwijd gebruikt door vele militairen en politieagenten. Doordat technieken gebaseerd zijn op natuurlijke reacties kun je ze relatief snel aanleren en onder stress toe te passen. Krav Maga Outside Defense in Utrecht is gespecialiseerd in trainingen tegen gewapend geweld op straat, bijvoorbeeld met messen, pistolen of stokken.

Geen paniek of bevriezing

Oprichter Elvedin heeft bijna dertig jaar vechtsportervaring. Hij deed onder meer ervaring op als beroepsmilitair en persoonsbeveiliger (Close Protection Officer). Hij is nu boks- en kickboxinginstructeur, maar ook docent Regeltoetsing Geweldbeheersing (RTGB) en docent Gevaarbeheersing. "Zelfverdediging op straat gaat over omgaan met stress, zorgen dat je niet in een freeze komt of in paniek raakt."
Dat lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. "Niet als je door training weet wat je moet doen", zegt Elvedin. "Dan is de kans groot dat je in de automatische piloot schiet en de juiste handelingen verricht. Op social media zijn tal van voorbeelden te vinden. Elvedin laat daarin ook zelf zien hoe het moet.
De tekst gaat hieronder verder.

Hoever mag je gaan?

Je mag jezelf of een ander verdedigen als er direct gevaar is, stelt de politie. "Als er direct geweld tegen je wordt gebruikt, dan mag je jezelf verdedigen om dit geweld te stoppen. Je moet wel opletten dat de zelfverdediging op de juiste wijze en in beperkte mate gebruikt wordt."
Maar hoe doe je dat? Ter verduidelijking geeft de politie een extreem voorbeeld. "Als iemand je schopt, mag je hem niet doodschieten. Het geweld dat je gebruikt om jezelf te verdedigen, moet dus altijd in verhouding staan met wat je wordt aangedaan."