Het gaat hard met de sponsorloop van Jeroen: hij mikt nu op half miljoen voor Prinses Máxima Centrum

© Jeroen van Veen
Utrecht / Amsterdam - Vrijdag verkocht hij zijn haarband al voor 2 ton en nu staat de teller op bijna 380.000 euro. Het gaat zo hard met alle bijdragen dat sponsorloper Jeroen van Veen zich daarom maar een nieuw doel heeft gesteld. Hij gaat nu voor een half miljoen. Het geld gaat naar het Prinses Máxima Centrum in Utrecht voor onderzoek naar kinderkanker.
Van Veen loopt een jaar lang elke dag minstens 10 kilometer - en vaak ook meer - om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Gisteren verscheen hij daarom ook aan de start van de Utrechtse Singelloop. "Ik ren overal in Nederland, maar ik vind Utrecht echt heel mooi. We werden echt gedragen door al het publiek langs de kant. In elke bocht stond het vol en iedereen maar juichen."
Het plan om 365 dagen lang te rennen ontstond nadat Jeroen kinderkanker van dichtbij meemaakte. Op 4 maart 2022 overleed zijn 4-jarige zoon Kasper aan een zeer agressieve hersentumor. Kasper is dan meer dan duizend dagen ziek geweest. Jeroen rende indertijd al veel "om rustig te worden", maar wilde ook wel iets doen om het Prinses Máxima Centrum te bedanken, waar Kasper lang onder behandeling is geweest. "Zij hebben ervoor gezorgd dat ik toch mijn zoon heb leren kennen."

Op naar Texel

Jeroen begon in maart en loopt door tot 24 maart 2024. Dan loopt hij 60 kilometer tijdens de Zestig van Texel, op het eiland waar hij en zijn gezin mooie herinneringen aan bewaard hebben. Het oorspronkelijke doel was 25.000 euro op te halen, maar daar ging hij al snel overheen. Mede door de steun van BN'ers als Bas Smit, Kriss Kross en Nicolette van Dam loopt de teller flink op. "Ik loop met iedereen, binnenkort ook een stukje met zangeres Maan." En vrijdag ging hij tijdens een gala nog op de foto met koningin Máxima, waarbij zijn hoofdband geveild werd voor 200.000 euro. "Iedereen helpt nu mee. Letterlijk van de stratenmaker hier voor de deur tot aan de koningin."
Hij liep dit jaar al de marathon van Rotterdam, die van Utrecht, de Dam tot Damloop en gisteren dus de Singelloop. Daar gaat flink wat tijd in zitten en daarom staat zijn werk voor zijn creatief bureau wat op een lager pitje. Zijn vrouw steunt hem gelukkig, zegt Van Veen, die daarom ook spreekt van een teamprestatie van zijn gezin. "Zij zei: ga jij maar rennen en dan zien we wel."

Gek shirt met een onhandig bord

Hij wordt inmiddels overal herkend "in het gekke shirt met al die logo's en het onhandige grote bord met een QR-code, waarmee ik loop". Dat zijn actie zo'n grote vlucht heeft kunnen nemen had hij ook niet verwacht. "Ik heb nog iets van 172 dagen en ik ga gewoon vol gas. En dan hoop ik dat we met zijn allen laten zien dat we aan de kinderen denken."
Want dat was uiteindelijk ook een belangrijke drijfveer om 365 dagen te gaan rennen, verduidelijkt Van Veen. "Ik weet heel goed hoe het is om elke dag, elke avond en elke ochtend, met die ziekte bezig te zijn. Ik ga elke dag laten zien dat er in ieder geval één iemand is die aan ze denkt. Voor wat het waard is."