Noodopvang Oekraïense vluchtelingen in Jaarbeurs overvol: 'Sluiting opvang voor nieuwe vluchtelingen dreigt'

Utrecht - De noodopvang voor Oekraïense vluchtelingen in de Utrechtse Jaarbeurs loopt over. Dat zegt burgemeester Sharon Dijksma in een brief aan de raad. Als er niet snel duurzame plekken elders in het land komen, dreigt Utrecht uiteindelijk nieuwe vluchtelingen te moeten weigeren bij de opvanglocatie.
In de evenementenhal zijn volgens de gemeente normaal 100 plekken ingericht voor overnachting, maar de afgelopen nacht sliepen er 186 mensen. Utrecht is eigenlijk een doorstroomlocatie: Oekraïense vluchtelingen die ons land binnenkomen en in Utrecht aankomen kunnen zich hier melden. Ze kunnen er op adem komen en worden geregistreerd. Daarna wordt zo snel mogelijk een andere plek voor ze gezocht. Normaal duurt dit volgens Dijksma een dag, maar door gebrek aan opvangplekken elders in het land blijven de Oekraïners noodgedwongen langer in de Jaarbeurs.
Dat is onwenselijk, vindt de burgemeester. "Als er in Nederland geen nieuwe opvangplaatsen voor langduriger verblijf beschikbaar komen, is de uiterste consequentie het moeten sluiten van de locatie in de Jaarbeurs voor nieuwe vluchtelingen", waarschuwt Dijksma. "Omdat er simpelweg geen plek meer is om hen menswaardig op te vangen." De burgemeester roept andere regio's op meer opvangplekken te realiseren.
97.000 bedden in 2024
Halverwege september waren er volgens de Rijksoverheid 82.330 beschikbare bedden op landelijk niveau, daarvan waren er 81.330 in gebruik. Dat aantal moet snel verhoogd worden naar 97.000 in februari 2024, zo is de prognose. "Al enkele weken zien we het aantal Oekraïners toenemen en kunnen we steeds slechter uitplaatsen in het hele land", zegt Dijksma.
Momenteel komen er elke week tussen de 200 en 250 mensen aan in Nederland, zo rapporteert de Veiligheidsregio Utrecht. Zij kiezen vooral voor ons land omdat vrienden en familie hier al verblijven en voor de veiligheid en de werkgelegenheid die Nederland biedt.
In totaal zijn er bijna 100.000 Oekraïners geregistreerd als vluchteling in Nederland. Daarvan is dus ongeveer een vijfde via een eigen netwerk opgevangen of bijvoorbeeld ondergebracht bij een gastgezin.

