Schaatskoorts bij zomerse temperaturen: ijsbanen openen de deuren

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Utrecht - Je zou het niet zeggen met 20 graden buiten, maar vandaag barst het nieuwe schaatsseizoen los en in Utrecht en omgeving moet je dan naar de Vechtsebanen. De voorbereidingen zijn dan ook in volle gang, ook in de nieuwe schaatsshop naast de ijsbaan. "De schaatskoorts neemt weer toe", zegt eigenaar Shano Waterman.
Bij Waterman Sport zijn ze de dag voor de opening druk bezig met het uitpakken van dozen. Schaatsen, trainingspakken en helmen komen tevoorschijn en worden op de rekken geplaatst. Waterman merkt dat het schaatsen langzaam weer begint te leven bij de mensen. "We krijgen de laatste dagen veel vragen of we al open zijn. Het is leuk dat dat nu eindelijk zo is."
Het verkopen van schaatsen zit Waterman in het bloed, want ook zijn vader en grootvader zaten al in de branche. "Toen waren het nog van die oude houten schaatsen, met veel lederwerk. Mijn grootvader had toen een klein zaakje bij de Jaap Edenbaan in Amsterdam." Bij de Vechtsebanen nam Waterman de winkel over van Tonny Collard, die daar meer dan veertig jaar schaatsen verkocht.
IJsbaan Vechtsebanen
IJsbaan Vechtsebanen © RTV Utrecht / Robert Jan Booij

Klimaatverandering

De zaak van Shano Waterman is heel anders dan die van zijn vader en grootvader. Hout wordt niet meer gebruikt en buiten vriest het steeds minder vaak. Dat merkt ook Waterman. "Nu het buiten zo warm is, krijgen mensen natuurlijk niet echt zin in schaatsen. Als het wat kouder wordt, gaan mensen er meer over nadenken."
Het steeds warmere weer is Waterman dan ook een doorn in het oog, want natuurijs is volgens hem belangrijk voor de sport. "We trainen toch allemaal voor het moment dat we buiten ijs hebben. Die momenten worden steeds schaarser en dat is jammer."
Des te blijer is hij dat er wel binnen geschaatst kan worden. "Gelukkig is er kunstijs, waardoor we redelijk zeker zijn van ijs." Zelf hoopt hij de schaatsen dit seizoen ook nog onder te binden, al betwijfelt hij of dat vaak gaat lukken. "Door de drukte in de winkels kom ik helaas zelf niet vaak aan schaatsen toe."