Utrecht plaatst slimme camera's in Stadsbaantunnel om vrachtwagens met gevaarlijke stoffen te weren

© Sem van der Wal
Utrecht - Utrecht gaat slimme camera's installeren in de Stadsbaantunnel omdat er nog altijd vrachtwagens met gevaarlijke stoffen door de tunnel rijden, terwijl dat niet mag. Vervoerders die alsnog met gevaarlijke stoffen door de tunnel rijden kunnen zo worden aangesproken. Dat doet de gemeente samen met de Inspectie Leefomgeving en Transport, die ook boetes kan opleggen.
Uit onderzoek blijkt dat er gemiddeld elke tien dagen nog altijd een vrachtwagen met een ADR-bord door de tunnel rijdt. Een ADR-bord betekent dat een vrachtwagen gevaarlijke goederen vervoert, zoals bijvoorbeeld munitie, propaangas of kunstmest. Voertuigen met zo'n bord mogen vanwege de veiligheidseisen niet door de Stadsbaantunnel rijden. Deze voertuigen mogen wel gebruikmaken van de naastgelegen Leidsche Rijntunnel.
In de Stadsbaantunnel zijn al camera’s aanwezig, maar die zijn niet geschikt voor het detecteren van ADR-borden. De 'slimme' camera's die straks in de tunnel worden geplaatst, kunnen dat wel. Alleen van de voertuigen die een ADR-bord hebben wordt een foto gemaakt. De beelden worden bewaard tot ze voor handhaving uit de camera’s zijn opgehaald.
De camera's worden begin 2024 geplaatst. De gemeente gaat daarna periodiek bekijken of ze het gewenste effect hebben, of dat er nog meer maatregelen nodig zijn.