Utrecht met de handen in het haar rond stilstand bouw Galaxy Tower

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Een bemiddelingspoging van de gemeente Utrecht om het geschil rond de Galaxy Tower op te lossen heeft geen effect gehad. Dat valt op te maken uit antwoorden die wethouder Eelco Eerenberg gister gaf tijdens het wekelijkse vragenuur in de gemeenteraad. De Galaxy Tower is een woontoren in aanbouw aan het Jaarbeursplein in Utrecht. In het pand moet ook een hotel komen. Door een conflict tussen de aannemer en de projectontwikkelaar ligt de bouw al maanden stil.
Wethouder Eelco Eerenberg gaf aan dat de rol die de gemeente speelt en kan spelen beperkt is. “Het is moeilijk voor het college om in het geschil te treden. Dat is echt een privaatrechtelijk geschil tussen twee partijen”, zei de wethouder. “En het gaat om hele grote bedragen.” De wethouder gaf aan dat hij de partijen wel afzonderlijk gesproken heeft, maar dat ze niet samen aan tafel willen.

Geen vergunning

Andere manieren om het conflict te beïnvloeden zijn er niet voor de gemeente. “We hebben weinig middelen om in te grijpen. Ik zou de vergunning kunnen intrekken als er zesentwintig weken stilstand is, maar dan hebben we straks een toren zonder vergunning”, gaf Eerenberg aan.
PvdA-raadslid Hester Assen wilden tijdens het vragenuur weten wat de gevolgen voor de gemeente zijn, nu de bouw stilligt. De wethouder gaf aan dat de financiële consequenties voor de gemeente klein zijn. De erfpacht die betaald moet worden is bij de start van de bouw volledig aan de gemeente overgemaakt, zo zei hij. Wel gaf hij aan dat het vervelend is voor de mensen die op zoek zijn naar een woning in de stad.