Seksdate loopt uit op mishandeling, afpersing en steekpartij

© RTV Utrecht / Oane Born
Utrecht - Een 28-jarige Utrechter moet 2,5 jaar de cel in voor zware mishandeling en een poging tot afpersing. In november vorig jaar maakte hij online een afspraakje. Vervolgens probeerde hij zijn zogenaamde date in zijn eigen woning geld af te laten staan. Hij stak hem daarbij in zijn bovenbeen, met een diepe wond tot gevolg.
Via een online datingplatform maakten de twee een afspraakje. Toen de date van het slachtoffer arriveerde in zijn woning in Utrecht, bleek die echter hele andere plannen te hebben. Hij droeg een bivakmuts, duwde hem op bed, toonde een mes en eiste dat het slachtoffer zijn pinpas en geld overhandigde.
Die liet dat niet zomaar over zijn kant gaan en verdedigde zich tegen zijn belager. Daarbij ontstond een worsteling, waarbij het slachtoffer twee keer in zijn been werd gestoken.
De rechtbank weegt mee dat de dader al eerder is veroordeeld voor een agressiedelict, hij zat nog in zijn proeftijd. Het was alleen al even geleden dat hij in de fout ging, uit de documentatie blijkt dat "langer dan vijf jaar geleden." Volgens de reclassering is het nu "onverwacht en niet goed te verklaren" dat hij opnieuw de fout in ging. Het risico dat dat weer gebeurt schat de dienst in als 'gemiddeld'. De psycholoog heeft een antisociale persoonlijkheidsstoornis en een stoornis in het gebruik van cannabis bij hem vastgesteld.
Volgens de rechter is de man volledig aansprakelijk voor het delict. De rechtbank heeft hem daarom een volledig onvoorwaardelijke celstraf van 2,5 jaar opgelegd. Ook moet hij zijn slachtoffer bijna 3000 euro aan schadevergoeding betalen.