Gebroken stang oorzaak kraanongeluk Maliebaan Utrecht

Utrecht - Het ongeval met een betonnen plaat aan de Maliebaan in Utrecht vorig jaar december, is veroorzaakt door een gebroken stang aan een mobiele kraan. De betonnen plaat stortte neer op een bouwplaats. Daardoor raakten twee bouwvakkers gewond, van wie eentje ernstig. Volgens de Arbeidsinspectie is de arbeidsomstandighedenwet niet overtreden.
Het ongeval gebeurde op 12 december vorig jaar bij de renovatie van een pand aan de Maliebaan. De aannemer wilde een zware en grote betonnen plaat vanaf de Maliebaan over het pand tillen en aan de achterkant van het gebouw monteren. Toen de plaat aan de achterkant aankwam stortte deze neer. Twee mensen kwamen onder de plaat terecht en moesten door de brandweer bevrijd worden.
Na het ongeval stelde de Arbeidsinspectie een onderzoek in naar de oorzaak. Dat onderzoek is recent afgerond. Een woordvoerder van de Arbeidsinspectie laat weten dat er bij dat onderzoek geen enkele overtreding van de Arbeidsomstandighedenwet is geconstateerd. En daarmee wordt het onderzoek afgesloten. Verder wil de woordvoerder niets over het ongeval zeggen.
De mobiele kraan is van Haegens Kraanverhuur en werd in 2009 geleverd door Spierings Mobile Cranes uit Oss. De fabrikant van de kraan heeft naar de betrokken kraan gekeken. Koos Spierings is eigenaar van het bedrijf. Hij meldt dat één van de twee tui-stangen van de kraan brak. Die stang vormt de verbinding tussen de ballast op de kraan en de achterzijde van de giek. De giek is de horizontale mast van de kraan waaronder de zaken hangen die gehesen moeten worden.

Door de breuk in de betreffende tui-stang kwam er veel meer kracht op de overblijvende tui-stang en heeft die het, volgens Spierings, ook begeven. "Toen is de giek naar beneden gekomen", vertelt hij. "Er hing een behoorlijke last in die kraan, die hij overigens gewoon mocht tillen." Die last was de betonplaat die vervolgens naar beneden stortte.
Meeleven
Het bedrijf heeft onderzocht hoe de stang kon breken, maar heeft geen oorzaak kunnen vinden. "Hij is niet op een lasverbinding gebroken." Het bedrijf is vervolgens gaan kijken bij kranen 'uit dezelfde generatie', maar heeft bij geen enkele andere kraan afwijkingen vastgesteld. Ondanks de zorgvuldige inspecties en onderhoudswerkzaamheden is het voor Spierings niet te achterhalen wat hier gebeurd is. Hij geeft aan geschokt te zijn door het ongeval. Hij zegt: "Wij hebben ontzettend meegeleefd met de jongen die ernstig gewond raakte bij dit ongeval. Gelukkig is hij er inmiddels weer goed aan toe."