Forse kritiek op afwikkeling mislukt cultuurproject De Machinerie

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Het mislukte project De Machinerie zorgt nog altijd voor gemor in de Utrechtse gemeenteraad. Volgens de VVD is er nog steeds veel onduidelijkheid over het project. De partij is vooral boos over het feit dat in een evaluatie de schuld deels in de schoenen van de raad wordt geschoven.
De Machinerie was een project van drie culturele instellingen om tot een centrum voor beeldcultuur te komen. In het oude Central Studios aan de Gietijzerstraat moesten vier multifunctionele filmzalen komen, met daarnaast werkplekken, studio’s, evenement- en expositieruimtes. Ook was er horeca gepland. Het project kwam uiteindelijk niet van de grond omdat de partners het plan hebben afgeblazen, en kostte de gemeente veel geld.
Vandaag debatteerde de gemeenteraad in een commissie over de evaluatie die wethouder Eva Oosters (Student & Starter) heeft laten maken. In die evaluatie wordt een aantal zwarte pieten uitgedeeld. Zo schrijft de commissie die het onderzoek deed: "Betrokkenen geven aan dat er bij de start geen heldere, gedeelde ambitie en opdrachtomschrijving is geformuleerd tussen de kernpartners, gemeente Utrecht en EWU." Die laatste is de eigenaar van het pand waarin De Machinerie moest komen. De kernpartners zijn Filmtheater ’t Hoogt, het Nederlands Film Festival en Fotodok.
Partijen als de PVV, Stadsbelang Utrecht en Utrecht Solidair vallen vooral over het geld dat in hun ogen over de balk is gesmeten. Ook vallen ze over de gebrekkige verantwoording van het subsidiegeld. In het debat werd ook gesproken over de beschuldigingen die Henk Westbroek eerder uitte bij online medium De Nieuwe Utrechtse Krant (De NUK). Hij beschuldigt een specifieke medewerker die bij de provincie Utrecht zou werken ervan geld te hebben overgemaakt naar een stichting waar ze zelf bestuurder is.

Onjuist

Wethouder Oosters nam in het debat afstand van die beschuldigingen en zegt dat het onjuiste informatie is, die inmiddels gerectificeerd zou zijn. Een dergelijke officiële rectificatie is op het platform De NUK echter nog niet te vinden. Wel discussieert Westbroek onder het stuk op het platform met de vrouw die hij beschuldigt. De Provincie Utrecht benadrukt bij RTV Utrecht dat de beschuldigingen 'pertinent onjuist' zijn en dat ze dat ook hebben laten weten aan De NUK. De vrouw in kwestie is volgens de provincie nooit bij hun in dienst geweest.
De VVD maakt zich vooral boos over het feit dat een deel van de schuld voor het mislukken van het project in de schoenen van de gemeenteraad wordt geschoven. Raadslid Margreet Ramaker betoogde dat zij in de evaluatie leest dat het project vertraagd is door de bemoeienis van de raad. Zij is het daar niet mee eens, volgens haar kreeg de raad regelmatig te maken met onverwachte beslissingen en onduidelijkheid in de financiën. Daarop heeft de raad geacteerd door om meer informatie te vragen.
Ramaker zei in de vergadering dat ze ‘not amused’ is over de antwoorden van wethouder Oosters. Zij vroeg dan ook om een nieuw debat, maar dan in de gemeenteraad. Ze sluit niet uit dat dan het functioneren van het college ter discussie gesteld gaat worden.