Drie overvallen in een week in Utrecht: waarom jonge criminelen het op tankstations gemunt hebben

De politie stelt sporen veilig na een overval op de Esso aan de Einsteindreef in Utrecht.
De politie stelt sporen veilig na een overval op de Esso aan de Einsteindreef in Utrecht. © Justin Egberts
Utrecht - Na een eerdere daling zijn tankstations dit jaar weer geliefd bij criminelen. Ook in Utrecht. Deze week waren twee filialen in Overvecht en één in Tuindorp-Oost doelwit. Waarom? Wie zijn de daders en hoe zijn ze te stoppen?
In heel Nederland sloegen overvallers dit jaar al ruim dertig keer toe bij tankstations. Meer dan in heel 2022. En dat is opvallend. "Het aantal overvallen neemt over de hele linie juist af", zegt landelijk coördinator overvallen Jos van der Stap van de politie.

Sigaretten en cash

De stijging is niet toe te schrijven aan één factor. Feit is dat de aanwezigheid van sigaretten en contant geld de tankshops aantrekkelijk maakt. "Een paar jaar geleden had je veel overvallen op pizzakoeriers en andere maaltijdbezorgers. Dat is teruggedrongen omdat ze nu grotendeels cashloos zijn", zegt Van der Stap.
Met de pin betalen wordt gestimuleerd en bankbiljetten van 50 euro gaan vaak de kluis in. Is het niet beter om ook te stoppen met de tabakverkoop? "Sigaretten zijn natuurlijk duurder en zeldzamer geworden. Maar wij gaan daar als politie niet over, dat is aan het ministerie."
De daders die afgelopen week toesloegen in Utrecht waren rond de 20. Het is niet duidelijk of er een verband is. Volgens Van der Stap gaat over het algemeen vaak om jonge, impulsieve mannen. "Als ze het een keer is gelukt, proberen ze het vaak nog een keer. We zien het vaak in golfjes gebeuren, zoals nu ook in Utrecht." De pakkans is vrij groot. Omdat de overvallers meestal wel een fout maken, worden veel zaken opgehelderd: ongeveer 60 procent.

Veiligheidsmaatregelen

Een zogenoemde taskforce van de Nationale Politie houdt zich bezig met overvallen. Met de tankbranche wordt gesproken over beveiliging, maar er is al veel gedaan zoals cameratoezicht binnen en buiten, een strategische indeling van de winkel en goede verlichting.
Het kassapersoneel zit in veel gevallen achter een glazen scherm, in een soort veiligheidskooi. "Het belangrijkste is om de mensen die in tankshops werken te beschermen", benadrukt Van der Stap. De overvallen hebben vaak veel impact op het personeel. Zij kunnen terecht bij Slachtofferhulp Nederland.

Drie overvallen op Utrechtse tankstations:

- Maandagochtend 18 september: twee gewapende mannen met witte maskers slaan om 05.30 uur toe bij de Esso aan de Einsteindreef in Overvecht. De overvallers vluchten rennend richting de Marnixlaan met geld en rookwaar. Niemand raakt gewond. De politie roept mensen in Bureau Hengeveld op om informatie of eventuele camerabeelden te delen.

- Vrijdagavond 22 september: een gewapende man met een wit mondkapje overvalt rond 20.45 uur de Shell-tankshop aan de Albert Schweitzerdreef. De overvaller, die accentloos Nederlands spreekt, rent met de buit weg in de richting van de Dommeringdreef. Niemand is gewond.

- Maandagavond 25 september: aan de Eykmanlaan in Tuindorp wordt rond 19.00 uur een tankstation van OK overvallen. Ook hier was de dader alleen. Volgens een politiewoordvoerder dreigde hij de caissière met een wapen om er vervolgens met een onbekend geldbedrag vandoor te gaan.