Utrecht krijgt 300 deelauto's die niet alleen stroom verbruiken, maar ook opleveren

© Pixabay
Utrecht - Utrecht krijgt eind dit jaar 300 deelauto's die stroom kunnen leveren aan het elektriciteitsnet. Volgens de bedrijven die de auto's leveren kan het een oplossing zijn voor het probleem van netcongestie, de overbelasting van het stroomnetwerk.
De stroomleverende deelauto's komen voort uit een samenwerking van deelautobedrijven MyWheels en We Drive Solar. De auto's van dat eerste bedrijf worden straks aangesloten op de laadpalen van het tweede bedrijf. In tegenstelling tot normale elektrische auto's kunnen deze daar niet alleen opladen, maar ook ontladen. Daarmee kunnen ze het elektriciteitsnet voorzien van stroom op momenten dat daar meer vraag naar is. Zelf wekken de auto's geen stroom op, maar ze worden opgeladen met zon- en windenergie.
Op die manier fungeren de auto's als een soort rijdende batterijen. Dat is handig, omdat op sommige momenten de vraag naar elektriciteit groter is dan het net aankan. Dat heet netcongestie en het houdt in dat de maximale hoeveelheid stroom die per kwartier verplaatst kan worden bereikt is. De elektriciteit van de auto's aan de laadpalen kan dan gebruikt worden als het bestaande stroomnet de vraag niet meer aankan.
De komende jaren willen de initiatiefnemers het project uitbreiden naar andere plekken in Nederland. In Utrecht is er wel al wat ervaring met deelauto's als deze. in de wijk Lombok rijden al sinds 2019 deelauto's van We Drive Solar op zonne- en windenergie die die stroom weer terug kunnen leveren aan het elektriciteitsnet.