Brand afvalverwerker Rotterdam vooralsnog zonder gevolgen voor Utrecht

© Menno Bausch
Utrecht - De brand die afgelopen donderdag woedde bij afvalverwerker AVR Rotterdam lijkt geen gevolgen te hebben voor Utrecht. Het vuilbedrijf verwerkt onder meer restafval uit Utrecht, maar dat kan worden opgeslagen bij het vuilverwerkingsstation Lage Weide in Utrecht. Volgens een woordvoerder van de gemeente is daar nog voldoende plek.
Bij AVR ontstond donderdagochtend een brand in een cruciaal onderdeel van het bedrijf dat het afval van meer dan 2 miljoen huishoudens in Nederland verwerkt. Onder meer vanuit Rotterdam, Leiden, Den Haag, Utrecht en heel Zeeland wordt dat daar aangeleverd. Het bedrijf kon daarom eerder niet niet goed overzien wat de gevolgen waren voor de vuilverwerking in onder meer Utrecht.
Vooralsnog verloopt de afvalinzameling in Utrecht volgens de gemeente zoals gebruikelijk. De gemeente beschikt over een locatie waar het afval wordt gestort voordat het normaal gesproken naar AVR gaat. Daar is nog voldoende plek, aldus een woordvoerder. "Afhankelijk van de informatie van AVR brengen we komende dagen in kaart wat langere sluiting van de afvalverwerker gaat betekenen."
AVR zelf laat weten dat het nog wel even kan duren voordat er weer afval verwerkt kan worden in Rotterdam. "Gezien de omvang van de schade in zeg maar de machinekamer van ons bedrijf verwacht ik niet dat dit binnen een week is opgelost", aldus een woordvoerder. De komende moet daar meer duidelijkheid over komen.
Update 27-9: Het Utrechtse afval gaat eerst naar de overslag van AVR op Lage Weide, laat wethouder Susanne Schilderman weten. Van daaruit gaat het naar een stortplaats in Tilburg. De Provincie Brabant heeft een vergunning gegeven om die locatie tijdelijk uit te breiden.