Afvalverwerker voor Utrechts afval tijdelijk onbruikbaar, gemeente zoekt alternatieve locaties

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Wegens een brand bij afvalverwerker AVR Rotterdam kan er zeker nog twee dagen lang geen afval worden verwerkt. Het vuilbedrijf verwerkt onder meer restafval uit Utrecht. Er worden nu daarom alternatieve locaties gezocht voor de afvalverwerking.
De brand ontstond donderdagochtend in een cruciaal onderdeel van het Rotterdamse afvalverwerkingsbedrijf. "Je kunt het zien als de machinekamer van het bedrijf. We bezien nu of het veilig is om de getroffen gebouwen te betreden", aldus de woordvoerder. Pas daarna kan volgens hem in beeld worden gebracht hoe groot de schade precies is en een inschatting worden gemaakt hoelang het duurt voordat de afvalverwerking weer volledig kan draaien.
AVR verwerkt het afval van meer dan 2 miljoen huishoudens in Nederland. Onder meer uit Rotterdam, Leiden, Den Haag, Utrecht en heel Zeeland wordt dat aangeleverd. "Op dit moment kunnen ze niets bij ons kwijt. Er wordt per gemeente bekeken waar ze dat wel kwijt kunnen. Dat is een enorme puzzel met heel veel maatwerk", zegt AVR.
Utrecht laat weten in overleg met AVR te zoeken naar alternatieve locaties voor het wegbrengen van het restafval, de enige afvalstroom die het bij het Rotterdamse bedrijf aanlevert. Gft en plastic gaan al naar andere afvalverwerkers. Wat het voor de afvalinzameling in de gemeente betekent als AVR langere tijd buiten bedrijf is, wordt onderzocht.