Toeters en bellen: Verkeerstuin Utrecht bestaat 60 jaar

Van links naar rechts: wijkwethouder De Vries, coördinator Astrid van Maarseveen en de 'agenten'
Van links naar rechts: wijkwethouder De Vries, coördinator Astrid van Maarseveen en de 'agenten' © RTV Utrecht
Utrecht - De Verkeerstuin in Utrecht viert vandaag haar 60-jarig bestaan. Het jubileum was al iets eerder dit jaar, in augustus, maar vanwege de vakantie werd het feest uitgesteld tot vandaag. Behalve de vrijwilligers en sponsoren zal ook wijkwethouder Dennis de Vries van de gemeente aanwezig zijn.
Tijdens het feest zullen de wethouder en coördinator Astrid van Maarseveen beide een toespraak geven. Daarna zal er ook een activiteit zijn waar de genodigden aan kunnen deelnemen.

Maatschappelijke rol

Iedereen die wil leren zich veilig door het verkeer te bewegen, kan bij de Verkeerstuin terecht. Coördinator Astrid van Maarseveen somt op: "Het zijn vooral heel veel scholen, zowel regulier als speciaal onderwijs. Zoals het Bartímeus, die hier komt met blinde en slechtziende kinderen."
De Verkeerstuin is er niet alleen maar voor kinderen. Voor wie slecht ter been is zijn er revalidatie-activiteiten en scootmobiellessen. "En we hebben fietslessen voor vluchtelingen. O ja, én rollatorlessen!"
Hoewel de Verkeerstuin zich kenmerkt als educatief voor veel doelgroepen, heeft het ook een belangrijke maatschappelijke functie, aldus Van Maarseveen. "Zoals dagbesteding en we hebben dus vrijwilligersplekken."

De toekomst

Behalve stilstaan bij de afgelopen zestig jaar, staat het feest vandaag ook in het teken van vooruitkijken. "We zijn zeker toekomstgericht. Het verkeer wordt steeds drukker en er komen steeds meer soorten voertuigen op de weg dat wij goed nadenken over hoe wij daar mensen op kunnen voorbereiden", zegt Van Maarseveen.
Een van de ideeën hangt samen met de plannen voor de vernieuwing van Park Transwijk en de Merwedezone. "Voor mensen die e-bikes gebruiken, of willen gebruiken, hopen we ook educatieve activiteiten te kunnen organiseren", zegt Van Maarseveen. "In de Tuin kunnen ze bij ons de basis leren en hopelijk kunnen ze daarna met een van onze vrijwilligers een rondje door het park fietsen voordat ze de weg op gaan."