Nestkastjes moeten door isolatie verdreven vleermuizen een nieuw thuis geven in Utrecht

© RTV Utrecht / Joost Danvers
Utrecht - De vleermuis heeft het moeilijk en dat heeft alles te maken met het verduurzamen van woningen. De dieren bouwen hun nest vaak in spouwmuren en juist die worden steeds vaker geïsoleerd. De gemeente Utrecht en vijf Utrechtse woningcorporaties slaan de handen nu ineen met een plan om te verduurzamen, maar bedreigde diersoorten ook ruimte te bieden.
Bij een nieuwbouwproject in de wijk Ondiep werd vandaag het eerste vleermuizenkastje onthuld door wethouder Linda Voortman. Dat vleermuishuis is onderdeel van het even daarvoor ondertekende soortenmanagementplan (SMP).
Ik ben wethouder voor alle bewoners, ook dieren
Wethouder Linda Voortman
Voortman liet weten blij te zijn met de plannen, omdat de balans vinden tussen veel willen bouwen en verduurzamen en soortenbehoud soms een moeilijke is. "Zeker in een groeiende stad. Ik ben wethouder voor alle bewoners, ook dieren. Deze samenwerking maakt het mogelijk op te komen voor mens en dier."
Dat beaamt ook woningcorporatie Portaal. "Niet alleen bewoners moeten comfortabel kunnen wonen, ook dieren zoals zwaluwen, mussen en vleermuizen", zegt een woordvoerder. "Om dat mogelijk te maken is samenwerking nodig tussen de corporaties, de gemeente en de provincie. Dit plan spaart kosten, tijd en capaciteit."

Verdwijnen leefruimte

Meer samenwerken dus, maar hoe precies? Op dit moment lopen veel bedrijven en woningeigenaren tegen hetzelfde probleem aan. Wil je je spouwmuren isoleren, dan moet je eerst zeker weten dat er geen vleermuizen of andere dieren in zitten. Even snel met een camera naar binnen is dan niet genoeg, bepaalde de Raad van State vorige maand.
Het betekent dat je eerst een duur en tijdrovend onderzoek moet laten uitvoeren. En als er vervolgens geïsoleerd wordt, verdwijnt er alsnog leefruimte voor dieren gierzwaluwen, huismussen en vleermuizen.

Vleermuiskasten

Om dat laatste voorkomen hebben de gemeente en de woningcorporaties samen het SMP opgesteld. Corporaties laten nu vaak afzonderlijk van elkaar onderzoek doen naar de mogelijke aanwezigheid van beschermde planten en dieren. Daardoor gebeurt het soms dat er verschillende onderzoeken in hetzelfde gebied lopen die niet worden geopenbaard.
Onnodig, want die onderzoeken die worden uitgevoerd door de omgevingsdienst van de provincie kosten veel tijd en geld. De gemeenten en corporaties spreken daarom nu af de onderzoeksdata en plannen met elkaar te delen. Daardoor zijn er minder onderzoeken nodig.
Daarnaast maken de partijen ook een inschatting van hoeveel nesten er weggaan als gevolg van sloop, renovatie of onderhoud. Vervolgens wordt gekeken hoeveel nestkastjes ervoor terug moeten komen, zodat vogels, vleermuizen en andere dieren meer ruimte krijgen in de stad.
© RTV Utrecht / Joost Danvers