Burgemeester Dijksma: ‘Verslaafden Lepelenburg intimideren kinderen’

© RTV Utrecht / Dion Balfoort
Utrecht - De harde kern van een grote groep verslaafden die eerder voor problemen zorgde op het Lucasbolwerk, heeft zich verplaatst naar park Lepelenburg, bevestigt burgemeester Sharon Dijksma. Volgens haar gaat het om een groep van circa dertig man. Volgens de burgemeester zouden zij in het park spelende kinderen en hun ouders intimideren.
De burgemeester reageert daarmee op vragen van raadslid Tess Meerding (VVD). Zij maakt zich zorgen over de situatie op het Lepelenburg. Dijksma gaf tijdens het vragenuur aan dat het nieuwe beleid, waarbij het gebruik van harddrugs in de stad is verboden, zijn vruchten afwerpt. “Sinds 1 augustus, de invoering van het verbod, zien we dat de toestroom van gebruikers en dealers van buiten de stad enorm is afgenomen”, zei de burgemeester. Ze gaf aan dat het verwacht werd dat een deel van de groep zich naar andere plekken zou verplaatsen. Volgens haar houden ze zich nu op in het Griftpark, aan de Wittevrouwenkade, op het Lepelenburg, aan de Singel en in de straten rondom deze locaties.

Vijfendertig boetes

De burgemeester maakte bekend dat er inmiddels vijfendertig bekeuringen zijn uitgedeeld vanwege het gebruik van harddrugs op straat. Maar, zo benadrukt de burgemeester later in de wandelgangen, het schrijven van bekeuringen is geen doel op zich. Toch laat die harde kern van dertig gebruikers zich moeilijk naar de zorg leiden. Dat heeft ook te maken met het feit dat een deel van hen naast verslaafd ook dealer is. In de tuin van gebruikersruimte de Stek is extra plek gecreëerd voor de groep, maar de harde kern laat zich daar niet zien.
De burgemeester maakte zich zichtbaar boos over het gedrag van de verslaafden in het Lepelenburg. “Voor ouders met kleine kinderen die zien dat er naast hun kinderen crack gebruikt wordt op een bankje naast die kinderen, is dat niet iets wat er bij hoort en wat je accepteert”, zei ze, om er vervolgens nog aan toe te voegen dat deze verslaafden ernstig intimiderend gedrag naar de ouders en kinderen vertonen.
De burgemeester overweegt om één van de flexibele camera's waar ze over kan beschikken te plaatsen bij het park. "We kijken of we een flexibele camera kunnen inzetten", zei de burgemeester. Ze hoopt dat ze leden van die harde kern op heterdaad kan betrappen op het inmiddels verboden gebruik van harddrugs in de openbare ruimte.