Herrie, stof en niet naar het toilet: 'Verbouwing Utrechtse woningcorporatie zorgde voor stress'

© Bo-Ex
Utrecht - Een verbouwing van een aantal woningen aan de Sint Janshovenstraat in de Utrechtse Wittenvrouwenbuurt zou niet goed zijn verlopen. Dat blijkt uit schriftelijke vragen van zeven partijen in de Utrechtse gemeenteraad. De bewoners zouden "enorme stress" hebben ervaren. De partijen willen opheldering van wethouder Dennis de Vries.
Eerder dit jaar werden de woningen van de Utrechtse woningcorporatie Bo-Ex verbouwd. Het zou zo'n twee weken per woning moeten duren, waarbij de badkamers en keukens van de bewoners tijdelijk niet bruikbaar waren.
Daarom was er gemeenschappelijk sanitair geplaatst op straat, maar die werd al afgesloten terwijl de wc's thuis nog niet bruikbaar waren. En omdat de woningen dicht op elkaar zitten, hadden buren geluidsoverlast van elkaar. De overlast duurde daarom geen twee weken per woning, stellen de partijen, maar vijf.
Gesprekken tussen de huurders en de woningcorporatie zouden niets hebben opgeleverd. Ook zou Bo-Ex niet ingaan op vragen over compensatie. "Helaas staat deze casus niet op zichzelf, eerder kregen we ook al signalen uit Lunetten waar mensen veel stress ervoeren en ze bijvoorbeeld als toilet een dixi op het balkon kregen of een chemisch toilet in een trapkast."

Ongemakken

De stress die bewoners ervoeren had verschillende oorzaken, waar het afgesloten gemeenschappelijke sanitair er een van was. Zo had een bewoner een chemisch toilet in de woonkamer van zijn appartement van 37 vierkante meter.
Een andere bewoner ondervond een ander ongemak. Doordat het slot van zijn huis was vervangen, kon hij zijn huis niet in. Bovendien zorgde de herrie, stof en hoeveelheid bouwmateriaal in en rondom de huizen voor veel overlast en stress bij de bewoners en konden huisdieren niet bij hun baasjes in huis blijven.
Een andere huurder kreeg slaapmedicatie van de huisarts voor de stressklachten. Andere bewoners zeggen dat zij fysieke klachten hebben overgehouden aan de verbouwing. Het is niet duidelijk om wat voor klachten dat gaat.
GroenLinks, PvdD, PvdA, Student & Starter, BIJ 1, EenUtrecht en Utrecht Solidair trekken daarom aan de bel. Zo willen ze weten of wethouder De Vries op de hoogte was van de problemen rondom de verbouwing en of er richtlijnen zijn voor zulke werkzaamheden. Ook willen ze weten of in gevallen zoals deze de gemeente compensatie moet afdwingen bij de wooncorporatie en op basis van welke criteria corporaties bepalen of een woning bewoonbaar is tijdens renovaties.

Reactie Bo-Ex

Bo-Ex laat in een reactie weten dat het om 'planmatig onderhoud' ging. "Dergelijk onderhoud is geen renovatie, maar onderhoud dat een verhuurder moet uitvoeren en waaraan een huurder mee moet werken." De woningcorporatie zegt te begrijpen dat de werkzaamheden ingrijpend zijn en dat er daarom ook veel overleg vooraf is gevoerd.
Uit een eerste evaluatie van de projectleiders werd bij Bo-Ex al duidelijk dat het "een heftig project is geweest voor bewoners". Toch vonden veel bewoners volgens de woningcorporatie dat het "prima is verlopen". "Zij hebben begrip voor wat er ging gebeuren en de overlast die dat ging geven. Aan het totaalbeeld van deze gesprekken wordt op dit moment nog gewerkt."
"Kortom, we zitten nog in de evaluatie van dit project. We waren dan ook verbaasd en verrast dat er nu vanuit de gemeente vragen komen. Zodra we alle resultaten op een rijtje hebben, kunnen we nog meer details uit de evaluatie delen."