Kinderhartchirurgen uit Groningen en Utrecht samen naar Suriname

Utrecht - Een medisch team van het UMC Groningen (UMCG) vertrekt donderdag naar Suriname om daar kinderen met een aangeboren hartafwijking te opereren. Vorig jaar deden ze dat ook al, maar nu gaan voor het eerst ook enkele medewerkers van UMC Utrecht mee.
Dat is opmerkelijk, schrijft RTV Noord, omdat beide ziekenhuizen elkaar eind van dit jaar ook weer tegenkomen in de rechtszaal. Het UMC Utrecht vecht immers de beslissing aan om de afdeling kinderhartchirurgie hier op te doeken en te concentreren in Rotterdam en Groningen. Voor de hartchirurgen zelf is het niet zo'n punt. "Juist dat samen optrekken is belangrijk", zegt de Utrechtse kinderhartchirurg Bram van Wijk. "Voor één ziekenhuis is het ook lastig om veel mensen vrij te spelen voor zo'n missie, zeker ook twee chirurgen. Op deze manier kunnen we dit toch mogelijk maken."
Ondanks alle spanningen rond de afdelingen in Groningen en Utrecht, staat de relatie met zijn Groningse collega Ryan Accord zeker niet onder druk, zegt Van Wijk. De missie naar Suriname staat net als een jaar geleden onder leiding van Accord en eigenlijk had hij Van Wijk vorig jaar al mee willen nemen. "Wij realiseren ons wel dat we een gezamenlijke passie hebben: voor kindjes met een aangeboren hartafwijking zorgen", zegt de Groningse chirurg. "Dat brengt ons ook wel weer dicht bij elkaar."
Ze gaan donderdag met een team van veertien mensen naar Suriname, waaronder twee uit Utrecht. Vrijdag wordt dan de eerste operatiekamer gereedgemaakt en vanaf zaterdag gaan ze "aan de slag", zegt Van Wijk. Het team hoopt in ruim een week tijd elf patiënten te opereren.
Twee keer per jaar
Voor het team uit Groningen is het de tweede missie, maar een vergelijkbaar team van het LUMC uit Leiden komt er al veel langer, omdat het voor Suriname niet echt haalbaar is deze operaties uit te voeren. "Suriname kent nou eenmaal weinig inwoners en heeft op jaarbasis rond de veertig kinderhartoperaties. Dat is te weinig om daar fulltime iemand neer te zetten om dat te doen." Nu gaat er twee keer per jaar een team uit Nederland naartoe, één keer uit Leiden en één keer uit Groningen, waarbij ze dus ook af en toe ondersteuning krijgen uit Utrecht.
Van Wijk zou het ook mooi vinden als ze die missies in de toekomst "wat meer in gezamenlijkheid" zouden kunnen doen. Dat zou de druk op de ziekenhuizen minder groot maken. "In het kader van de samenwerking zou dat heel mooi zijn."
Momenteel heeft Nederland nog vier centra voor kinderhartchirurgie, verspreid over vijf locaties (Rotterdam, Groningen, Utrecht en een gedeeld centrum in Leiden en Amsterdam). Die zorg gaat geconcentreerd worden op twee locaties. Minister Kuipers besliste in april dat alleen de centra voor kinderhartchirurgie in Rotterdam en Groningen open blijven. De minister wil daarvoor een overgangsperiode gebruiken van 2,5 jaar. Het UMC Utrecht is het daar niet mee eens, eind dit jaar staan de ziekenhuizen weer voor de rechter.