Utrecht onderzoekt of ondergrondse containers op de Neude mogelijk zijn

Archieffoto van hoe het niet moet: afvalbakken in de Drakenburgstraat staan buiten de witte lijnen.
Archieffoto van hoe het niet moet: afvalbakken in de Drakenburgstraat staan buiten de witte lijnen. © RTV Utrecht / Evie Westland
Utrecht - In de Utrechtse binnenstad geven de stapels afval al lange tijd overlast. De Neude is daar een goed voorbeeld van. Daarom gaat de gemeente onderzoeken of er ondergrondse afvalcontainers in de Drakenburgstraat kunnen worden geplaatst.
De gemeente zoekt al langer naar locaties waar het afval ondergronds kan worden verzameld. Naast bereikbaarheid en ruimte moet er ook ondergronds niets in de weg zitten. Daarom gaat de gemeente zogenaamde proefsleuven graven, om te kijken of er kabels of leidingen liggen die het plaatsen van een ondergrondse container zouden belemmeren.
Het graven gebeurt op 25 september vanaf 9.00 uur in de Drakenburgstraat. Vanaf de Neude gezien is dat de straat die links langs de bibliotheek loopt en de Neude met de Oudegracht verbindt. Hier plaatste de gemeente eerder al bovengrondse containers, maar veel afval wordt alsnog naast de containers geplaatst. Daarom wordt het afval daar al dagelijks opgehaald, maar dat is volgens de gemeente slechts een kortetermijnoplossing.
Als er geen onbekende kabels en leidingen ontdekt worden bij het graven, gaat de gemeente verder met de officiële besluitvorming voor ondergrondse containers.