Swingende jazz en zwoele chansons: Julie Huard neemt je in Utrecht mee naar een Parijse nachtclub

Julie Huard
Julie Huard © Julie Huard
Utrecht - Ze mocht op tournee met de band van wereldster Lady Gaga, maar komt gewoon uit Utrecht. Binnenkort staat zangeres Julie Huard op het podium in haar eigen stad.
Zangeres Julie Huard neemt je in Utrecht mee naar een Parijse nachtclub
Julie heeft het zingen niet van een vreemde. Haar vader is de Franse chansonnier Fernand Huard, die nog een tijdje met Philip Freriks heeft getoerd. Als kind ging ze vaak mee naar de theaters waar hij optrad. "Ik ben heel erg geïnspireerd door zijn muziek en door de muziek die hij thuis draaide. Hij nodigde mij ook wel eens uit op het podium om mee te zingen. Hij overleed een paar jaar geleden. Ik vond het heel vreemd dat zijn muziek stopte met zijn overlijden. Dat wilde ik niet laten gebeuren. Ik wilde heel graag die traditie voortzetten. Dat is voor mij wel het moment geweest dat ik dacht, ik ga me nu volledig op de muziek richten."
Julie geeft wel een eigen draai aan de nummers die ze zingt. En ze beperkt zich zeker niet tot de chansons. Als kind had ze al grote fascinatie voor bigband en swingmuziek. "Met mijn eigen muziek probeer ik een brug te slaan tussen New York, Parijs en Nederland. Ik combineer zangers uit de tijd van bijvoorbeeld Frank Sinatra, Louis Armstrong en Edith Piaf met die uit de huidige generatie. Soms herschrijf ik de tekst. Maar ook het ritme of de instrumenten die gebruikt worden pas ik aan om het een nieuw geluid te geven. ik zorg dat het poppy klinkt, maar wel met een dikke knipoog naar de jazz en swing tijd."

Lady Gaga

Julie opende een YouTube-kanaal met haar muziek. En dat werd niet door de minste opgemerkt. Een van haar fans bleek de bandleider van Lady Gaga. "Toen ik in New York was om een plaat op te nemen nodigde hij me uit om met de band op te treden. Dat was heel bijzonder."
Julie Huard op het pluche van de Utrechtse Stadsschouwburg
Julie Huard op het pluche van de Utrechtse Stadsschouwburg © RTV Utrecht
En nu staat ze dan in de Stadsschouwburg in haar eigen stad Utrecht. "Ik heb hier hele mooie herinneringen aan. Het is de eerste schouwburg waar ik heb opgetreden nadat ik de Liesbeth Listprijs won en ik voor het eerst mijn eigen programma deed. Mijn vader trad hier ook vaak op. Dan zat ik op de voorste rij te kijken. En ik heb hier als klein meisje van een jaar of acht, negen mijn eerste solo optreden gegeven. Ik stond op een groot podium met een groot publiek voor me. Die ervaring zit nog goed in mijn herinnering. Ik had grote lampen op mijn gezicht en het publiek zat in stilte naar me te kijken. En als ik dan iets door de microfoon zei dan kwam een bombastisch geluid uit de speakers. Ik weet nog dat dat het moment is dat ik dacht, hier word ik gelukkig van."
Julie Huard staat met haar theatershow Let’s Go Paris op 29 september 2023 in theater de Speeldoos in Baarn en op 11 oktober 2023 en 7 januari 2024 in de Staddschouwburg in Utrecht.

Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke donderdag rond 13.00 uur en het programma wordt daarna elk uur herhaald.