Saber en Saloua organiseren kunstveiling voor aardbeving in Marokko: ‘Alle beetjes helpen’

Utrecht - De aardbeving in zuidelijk Marokko heeft de Nederlands-Marokkaanse gemeenschap hard geraakt. Inmiddels zijn er talloze inzamelacties gehouden voor het getroffen gebied. Het Utrechtse theehuis Atay Atelier organiseert zondag een kunstveiling waarvan de volledige opbrengst ten goede komt aan noodhulp.
Het ondernemende echtpaar Saber Benjah (27) en Saloua Benjah-van Roeden (23) uit Utrecht opende ruim een jaar geleden een culturele theezaak aan de Oudegracht. Het theehuis brengt de Marokkaanse theetraditie tot leven en serveert uitsluitend biologische Marokkaanse thee, oftewel atay. Daarnaast biedt het atelier ook expositieruimte en worden er culturele evenementen en workshops georganiseerd. "We willen een verbindende plek zijn in de stad, een warme huiskamer waar ruimte is voor kunst en cultuur", zegt Benjah.

Artistiek gezelschap
Afgelopen weekend kwam het nieuws van de aardbeving in zuidelijk Marokko "heel hard binnen" bij hem en zijn omgeving. "We raakten meteen in de actiemodus: wat kunnen we doen, hoe kunnen we helpen?" Nadat hij een overzicht had gemaakt van goede doelen en organisaties die noodhulp bieden, wilde hij met het theehuis zelf een bijdrage leveren. "We besloten al gauw om met kunstenaars een veiling te organiseren, omdat deze manier goed bij ons past. Kunstenaars uit heel het land en zelfs uit het buitenland reageerde heel enthousiast op het idee", vertelt Benjah.
Een artistiek gezelschap dat uiteenlopende kunstdisciplines beoefent draagt bij aan de veiling. "Er doen jonge getalenteerde makers met een biculturele achtergrond mee, zoals de Fotograaf des Vaderlands Marwan Magroun, maar ook internationaal gevestigde namen zoals de hedendaagse kunstenaar Hassan Hajjaj die afwisselend werkt in Londen en Marrakech."
Alhoewel er kunstenaars met diverse achtergronden meedoen, is het merendeel wel van Marokkaanse afkomst. "Wij vinden het belangrijk om daar ruimte voor te maken, want we horen van hen dat het soms moeilijk is om een plekje te bemachtigen in de kunstwereld. Wij willen een verschil maken door een plek te bieden aan makers op gelijkwaardig niveau", licht Benjah toe.
Poëtische verhalen
Toen de Utrechtse illustrator Samira Charroud (29) werd gevraagd voor de kunstveiling, twijfelde zij geen moment om een werk te doneren. "Als maker is dit ook een mooie en persoonlijke manier van betrokkenheid", zegt Charroud. "Het is heel inspirerend om te zien dat Saber en Saloua zo'n betrokken en diverse art community van kunstenaars met Marokkaanse roots bij elkaar hebben kunnen krijgen. Internationale grote namen zoals Hassan Hajjaj, die al sinds de middelbare school een idool is van mij, maar ook met lokale en jonge upcoming kunstenaars."
Het werk van Charroud bestaat uit levendige ontwerpen die opvallen door de vloeiende vormen en felle kleuren. "Het liefst vertel ik poëtische illustratieve verhalen in drukwerk of textiel. De vormentaal van mijn werk is vaak geïnspireerd op dingen die ik in Marokko ben tegengekomen. Zo lijken de vloeiende vormen vaak op een berglandschap en zie je het kleurgebruik ook vaak terug in de architectuur of het traditionele aardewerk."
Op de kunstveiling wordt een zeefdruk van haar aangeboden die in gelimiteerde oplage gedrukt is. "Het werk is onderdeel van een sociaal kunstproject waarbij Charroud een muurschildering in Kanaleneiland mocht realiseren. "Het allermooiste aan dit project was de gastvrijheid en behulpzaamheid van de wijkbewoners. Eén van de buurmannen uit de flat bracht ons tijdens het schilderen een paar keer een dienblad met muntthee, dadels en koekjes. Die betrokkenheid en zorgzaamheid herken ik nu ook heel erg in de hulpinitatieven en inzamelingsacties onder de Marokkaanse gemeenschap", aldus de illustrator.
Tekst gaat verder onder de foto:

Gratis muntthee
De initiatiefnemers zien dat er grote belangstelling is voor de creatieve inzamelingsactie. "We wilden het in eerste instantie in ons eigen theehuis doen, maar door het hoge aantal aanmeldingen lukt dat niet. Onze buren van In De Ruimte, een paar deuren verderop, hebben hun locatie geheel belangeloos beschikbaar gesteld. Daar zijn we erg blij mee." Tijdens de veiling krijgen bezoekers gratis Marokkaanse muntthee geserveerd die is gemaakt met karakteristieke theeblends van de theeschenkerij.
"Het is mooi om te zien dat er überhaupt zoveel steun is vanuit de cultuursector en makers die bereid zijn een bijdrage te leveren aan het goede doel." Benjah benoemt zijn dankbaarheid voor solidariteit vanuit de kunstsector, waaronder een donatie van het Centraal Museum.
Het opgehaalde bedrag zal worden gedoneerd aan lokale initiatieven en hulporganisaties die ter plekke noodhulp bieden aan de slachtoffers in het getroffen aardbevingsgebied. Hoeveel de veiling precies zal opbrengen, durft Benjah op voorhand nog niet te zeggen. "We hebben geen specifiek bedrag in gedachten. Met elke euro die we ophalen zijn we ontzettend blij, want alle kleine beetjes helpen."
De kunstveiling vindt aanstaande zondag plaats om 18.30 uur. Geïnteresseerden kunnen zich gratis aanmelden via de website van het theehuis.
Update: de kunstveiling heeft in totaal €13.545 opgeleverd. Er zijn 34 kunstwerken verkocht van 24 kunstenaars.