Utrechtse studenten trots op muurschildering rond 175 jaar grondwet: 'Uit de bubbel gegaan'

Utrecht - De grondwet bestaat binnenkort 175 jaar en daar wordt in Utrecht bij stilgestaan. In de Hagelbuurt, vlakbij het station, wordt vanmiddag een enorme muurschildering onthuld aan het Westplein.
Het is een initiatief van vier Utrechtse rechtenstudenten die de bewustwording over de waarden van de grondwet willen vergroten. Belangrijke verworvenheden zoals het discriminatieverbod, het kiesrecht, het recht op wonen verdienen aandacht en bescherming, vinden ze. "Het is hoog tijd dat de grondwet meer gaat leven, met name bij jonge mensen."

Bij studenten Marc Hanna, Giel Heeringa, Olivia Mus en Everard van Weede ontstond het enthousiasme over de grondwet tijdens een college constitutioneel recht. Bas de Gaay Fortman was uitgenodigd als gastspreker. Hij is oud-hoogleraar, voormalig politicus en oprichter van de grondwetcampagne. "Hij vertelde over heel inspirerend over de grondwet en artikel 1 over Gelijke behandeling en het discriminatieverbod", herinnert Marc zich. Uiteindelijk kwam hier via een studieopdracht een expositie uit voort met studenten van de HKU. "Dat was erg geslaagd."
Later ontstond het idee voor een muurschildering rond 175 jaar Nederlandse grondwet. "Hoe meer je dit onderwerp centraal stelt, hoe meer mensen ermee in aanraking komen", vertelt Marc. De studenten bedachten het kunstwerk. Het is uiteindelijk geschilderd door het bekende Utrechtse collectief De Strakke Hand.
Veel voeten in de aarde
De muurschildering kwam er niet zomaar. Er moest onder meer overlegd worden gevoerd met woningcorporatie Woonin. Ook moesten er sponsors worden geregeld en vergunningen worden aangevraagd. Voor het ontwerp kregen de studenten hulp van kunstenaar Pauline Phoa, die ook docent Europees recht is aan de Universiteit Utrecht. "Zij kwam met het idee van de handen en het boek. Zo komt de beschermwaardigheid van de grondwet er mooi in terug."

Woningcorporatie Woonin vond het fijn dat er wat kwam ter opfleuring van de buurt. Door gesprekken met bewoners gingen de initiatiefnemers na of er draagvlak was voor het kunstwerk.
"Deze plek wordt ook wel het Verdomhoekje genoemd in de volksmond. In de Hagelbuurt zit ook een mooie doorsnee van de samenleving", vertelt Marc. Er was een groep die enthousiast was over de muurschildering en meteen een handtekening zette. Andere bewoners waren onverschillig over de grondwet en een derde groep was kritisch naar aanleiding van de coronacrisis. Er komen dus eigenlijk drie groepen terug in de buurt. Uiteindelijk hebben we ruim dertig handtekeningen opgehaald en bleken er geen bezwaren te zijn. "
In gesprek
Student Marc woont zelf in Oog in Al en fietst vaak langs de muurschildering. Soms stopt hij even en raakt hij in gesprek over de gigantische muurschildering. "Bijvoorbeeld met mensen van een niet-westerse achtergrond of met mensen die zich op een andere manier niet gelijk behandeld voelen." Het gesprek over artikel 1 wordt dus door de muurschildering aangegaan. Het project is voor Marc een eyeopener geweest. "We zitten als studenten natuurlijk best wel in een bubbel. Door dit project zijn we daar uitgegaan."
Op 3 november is het precies 175 jaar geleden dat de door Thorbecke ontworpen Grondwet officieel werd afgekondigd. Vanmiddag om 15.30 is de feestelijke onthulling op straat bij het kunstwerk, maar een deel van het programma is in de Ulu Moskee. Bas de Gaay Fortman, die de studenten zo inspireerde, zal onder meer spreken over de waarden van de Grondwet.
