Nederlandse hulp na aardbeving niet gewenst in Marokko, deze stichting gaat toch

© RTV Utrecht
Utrecht - Internationale hulp na de zware aardbeving in Marokko komt moeizaam op gang. Desondanks worden er in onze provincie op allerlei plekken inzamelpunten geopend. Stichting Najiba heeft in Utrecht een verzamelpunt opgetuigd. Het Rode Kruis snapt dat mensen iets willen doen, maar zegt dat geld doneren altijd beter is dan spullen.
Normaal bezorgt zzp'er Jafar Akkani postpakketten, maar vandaag stelt hij zijn busjes beschikbaar voor de inzamelingsactie op een industrieterrein in De Meern. Een collega komt langs met een lading rolkoffers en pallets. Alles wordt gereedgemaakt om spullen te vervoeren. Hij heeft een koelkastje met drinken klaargezet als dank voor de mensen die komen doneren.
Souhalia komt met een vriendin spullen brengen. Vooral pleisters, verband, handschoenen en luchtbedden. Ze kennen zelf geen mensen in het gebied. "Maar het voelt alsof iedereen is geraakt. De Marokkaanse gemeenschap is heel hecht." Souhalia doneert liever spullen dan geld, omdat ze bang is dat geld niet altijd even goed terechtkomt.

De Rode Halve Maan

Dat is tegen het advies in van noodhulporganisatie Het Rode Kruis. "Het is heel nobel van mensen dat mensen iets willen doen. Maar wij adviseren altijd om geld te geven. Want het is altijd een hele logistieke operatie om spullen in het gebied te krijgen. Geld voelt minder persoonlijk, maar het helpt een heel stuk meer dan de producten", laat een woordvoerder weten.
Toch worden er veel producten gebracht in De Meern. Pinar bijvoorbeeld, komt slaapzakken, een tent en een dekbed brengen. "Ik maak me geen zorgen of de spullen er kunnen komen", zegt ze. "Ik voel mee met de mensen, het maakt niet uit waar het gebeurt."

Marokko werd vrijdagavond opgeschrikt door een zware aardbeving in het zuiden van het Atlasgebergte. Er zijn zeker meer dan 2000 mensen om het leven gekomen en er zijn bijna 2500 gewonden gemeld. Het gaat om de zwaarste aardbeving ooit in het Noord-Afrikaanse land, met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag vlak bij de stad Marrakech. Zeker 300.000 mensen zijn getroffen door de aardbeving, schat de VN.

Het Nederlandse Rode Kruis helpt op dit moment in de vorm van geld dat binnenkomt op giro 6868. "Als er een aanvraag komt vanuit het Marokkaanse Rode Kruis, daar de Rode Halve Maan, dan zou het kunnen dat er ook Nederlandse hulpverleners die kant op gaan." Marokko heeft tot nu toe hulp geaccepteerd van vier landen: Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten.
Het Rode Kruis onderhoudt nauw contact met de lokale hulpverleners in het gebied en stuurt extra geld en middelen naar de Rode Halve Maan in Marokko. Pas als Nederland een officieel verzoek krijgt, komt ook het Nederlandse Rode Kruis in actie.
In De Meern komt Dalal samen met haar man opblaasbare bedden, kussens en medicijnen brengen. Ze heeft de spullen gekocht om hier te doneren. "Mijn vader woont in het gebied. Hij is gelukkig niet gewond en zijn huis staat nog, maar de schrik zit er goed in." De spullen zijn allemaal gloednieuw. Had Dalal het geld niet beter kunnen doneren? "We doneren ook geld. Maar je wil gewoon iets doen. "

Stichting Najiba

Stichting Najiba kent de weg goed in Marokko, ze doen er vaker projecten. Maar nu ligt alles stil voor de noodhulp. Ze zamelen ook geld in, maar dat niet alleen. "We hebben een lijst gekregen van de burgemeester van Marrakesh, die spullen zamelen we in", zegt Fatiha van Najiba. Ook met de aardbeving in Turkije is de stichting ter plaatse gegaan, maar toen zijn ze weggestuurd. Nu pakken ze het dus anders aan.
Er zijn nu twee vrachtwagens onderweg van Marokko naar Nederland. Morgen komen ze aan om een dag weer vol te vertrekken richting Marokko. De organisatie heeft contact met de lokale autoriteiten. Morad, de voorzitter van de stichting, gaat per vliegtuig naar Marokko om de actie te coördineren. Het blijft spannend, maar de organisatie heeft vertrouwen dat de hulpmiddelen op de juist plek komen.