Na eerste training Ron Jans weten FC Utrecht-fans genoeg: 'Hij krijgt ze wel op het ritje, hoor'

V.l.n.r.: Co, Jeroen (met zoontje), Kevin en Gerrit
V.l.n.r.: Co, Jeroen (met zoontje), Kevin en Gerrit © RTV Utrecht / Oane Born
Utrecht - De inkt is inmiddels bijna een week droog, maar vanmiddag leidde Ron Jans voor het eerst de training. De nieuwe hoofdcoach van FC Utrecht gunde 'zijn' spelers onder de brandende zon geen seconde rust. En dat zien de ruim twintig aanwezige fans maar al te graag. "Deze selectie heeft iemand nodig die er bovenop zit."
Na vier eredivisiewedstrijden heeft Utrecht nul punten en dat betekent voor de club de slechtste seizoenstart ooit. "Ik ben daar flink van geschrokken", geeft Utrecht-fan Kevin toe. "Maar ik blijf komen, ik blijf kijken. Je bent nou eenmaal supporter in goede, maar ook in slechte tijden."
Als het met Jans eenmaal gaat lopen, kun je nog zo bij de eerste vijf komen
Utrecht-fan Gerrit
Ook bij Gerrit druipt het chagrijn ervan af als hij terugblikt op de afgelopen duels. Hij legt de vinger op de zere plek. "Het lag puur aan de trainer. Die Silberbauer durfde niet te voetballen. Geen strijd was er, niks." Aan de spelers ligt het volgens hem juist niet. "Ze hebben een goed elftal. Als het met Jans eenmaal gaat lopen, kun je nog zo bij de eerste vijf komen. Hij krijgt ze wel op het ritje, hoor."
Tekst gaat verder onder foto.
FC Utrecht-fans kijken toe bij eerste training Jans
FC Utrecht-fans kijken toe bij eerste training Jans © RTV Utrecht / Oane Born
Ondanks de schamele verzameling van nul punten is er dus tóch hoop langs het trainingsveld van Sportpark Overvecht-Noord. En dat heeft alles te maken met die nieuwe hoofdtrainer. "Het voelt alsof er een nieuw tijdperk met hem aanbreekt", vindt Jeroen. "De clubs waar hij eerder trainde, stegen stuk voor stuk op de ranglijst. Als Jans hier de poppetjes op de juiste plek zet, komt het goed."

Beter dan Ajax

Met FC Twente werd de 64-jarige oefenmeester afgelopen seizoenen vierde en vijfde, een topprestatie als je weet dat de club in 2019 nog actief was in de Keuken Kampioen Divisie. Utrecht-fan Co verwacht dat Jans bij zijn "cluppie" voor soortgelijke prestaties kan zorgen. "Ik denk dat hij hier betere spelers heeft dan bij Twente. Ik denk zelfs dat ze Ajax hiermee voorbijgaan, zeker weten. Een top 3-plaats zit erin."
Ondertussen is op de achtergrond de selectie in drie groepen gesplitst. Kevin ziet het tafereel met veel plezier aan. "Je hoort Jans nu al veel meer dan je Silberbauer ooit hoorde. Ik heb er alle vertrouwen in."
Volgens Jeroen is Utrecht, ondanks de gedeelde laatste plek op de ranglijst, ver verwijderd van het zogeheten Groningen-scenario. Die club degradeerde vorig seizoen na 23 jaar op het hoogste niveau actief te zijn geweest. "Onze selectie is daar te goed voor, en onze trainer nu ook. Maar hij moet wel de tijd krijgen."
Ook Gerrit is stellig: "Een Groningen-scenario gebeurt hier niet. We hebben nu een coach die wél verstand van voetbal heeft. Met Silberbauer had je volgend seizoen tegen Emmen, Jong PSV en Helmond Sport gespeeld..."

Eerste drie punten?

Om het tij definitief te keren, wacht aanstaande zaterdagavond een uitwedstrijd tegen Heracles Almelo. De eerste wedstrijd onder het bewind van Ron Jans. Co kent geen twijfel: "Dat wordt een dikke overwinning voor Utrecht, 1-3 of zo. We hebben spelers zat die een doelpunt kunnen maken."
Fan Kevin is iets voorzichtiger: "Heracles-uit, lastig-lastig... Kunstgras en Utrecht is altijd een dingetje geweest. Maar ik verwacht een 1-2 zege." Gerrit gokt dezelfde uitslag. "Die eerste drie punten komen eraan."
Jordy Zuidam en Ron Jans op het trainingsveld van FC Utrecht
Jordy Zuidam en Ron Jans op het trainingsveld van FC Utrecht © Bunnikside.nl