Utrechter Ali Brom helpt in getroffen aardbevingsgebied Marokko: 'Mensen hebben op straat geslapen'

Utrecht - Agadir, een havenstad aan de westkust van Marokko en de grootste badplaats van het land: gisteravond vierde Ali Brom er nog feest. Tot het gebied werd getroffen door de aardbeving. "Ineens begonnen mensen te schreeuwen, ze hebben op straat moeten slapen." Nu is Ali, oprichter van de Utrechtse stichting Tamount, op weg om hulp te bieden op plekken waar nog meer slachtoffers zijn.
Brom is op vakantie in Marokko. Nu heeft hij vooral veel contact met de stichting in Nederland en kijkt waar er nog meer hulp kan worden verleend. "Op dit moment krijg ik non-stop telefoontjes. Er is nog veel onduidelijkheid. Wel is duidelijk dat er veel slachtoffers zijn." Hij is op dit moment op weg naar een plek dichter bij het epicentrum. "Daarna zullen we verder kijken wat we vanuit de stichting kunnen doen om de mensen daar zo goed mogelijk te helpen."
Gebouwen in Agadir zijn beschadigd, beschrijft Brom. "De stad was een chaos, maar op andere plekken is de schade nóg erger."
'Compleet verwoest'
Ondertussen wordt er ook in onze provincie zelf met ongeloof gekeken naar de ravage die de aardbeving heeft veroorzaakt. "Ik kijk nu naar het nieuws en kan nog steeds niet geloven dat dit echt gebeurt", zegt Karim Ennahachi. Hij is vrijwilliger bij de Sayidina Ibrahim-moskee in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. "De zwakkeren zijn weer getroffen. Kleine dorpjes rondom de getroffen gebieden zijn compleet verwoest. Zelf heb ik een familielid dat daar woont, die is gelukkig in orde. Maar van andere familieleden heb ik nog niks gehoord", vertelt hij.
De aardbeving was even na 23.00 uur lokale tijd (middernacht Nederlandse tijd). Het middelpunt van de aardbeving was in de regio Al Haouz in het Atlasgebergte, zo'n 70 kilometer ten zuidwesten van Marrakech. Volgens de autoriteiten zijn er bij de aardbeving - voor zover zaterdagavond bekend was - zeker 1300 mensen om het leven gekomen. Het aantal gewonden liep zaterdagavond op tot ruim 1800 mensen . Er wordt verwacht dat deze aantallen nog verder op zullen lopen.
De beving had een kracht van 7,2. Zo'n twintig minuten later was er nog een naschok met een kracht van 4,9.
"De meeste mensen uit onze gemeenschap komen uit het noorden. De aardbeving was in het zuiden. Maar dat maakt niet uit, we zijn allemaal mensen", gaat Ennahachi verder. "Het is zo onwerkelijk dat dit is gebeurd. Ik vrees dat het dodental gaat oplopen naar duizenden."
Praten
Terwijl Ali Brom in Marokko probeert om hulp te bieden, volgen ze bij zijn stichting Tamount het nieuws op tv. De Arabische les die de stichting geeft in Utrecht, begint vandaag anders dan normaal. Jamal Chakri geeft de les, en hij gaat tijd vrij maken om het over de aardbeving te hebben. “Ik ga even tien minuten met de kinderen praten voordat we beginnen. Ik wil ze uitleggen wat er gebeurd is". Ook hoort hij graag wat de kinderen al mee hebben gekregen. “Het is ook voor hun een moeilijke dag. Het is fijn als ze hun verhaal bij ons kwijt kunnen.”
In actie
In Kanaleneiland gaat Karim Ennahachi in op de onzekerheid die er nog is. "Sommige familieleden heb ik kunnen bereiken, van anderen heb ik nog niets gehoord. Er zijn mensen die nu in de auto springen of snel een vliegticket boeken om daarheen te gaan en hulp te verlenen. Nu is het vooral de vraag: hoe moet het nu verder Daar hopen we snel meer over te weten."
De Marokkaanse gemeenschap in Utrecht komt meteen in actie. "Er moet goed gekeken worden naar wat er nodig is. Dat kan bijvoorbeeld met spullen of met geld. Ik heb mijn netwerk ingeschakeld en wacht nu op reacties om te kijken wat er eigenlijk nodig is. De mensen hebben geen huizen meer, maar ze hebben ook tenten nodig."
Ook Chakri beaamt dat er goed moet worden gekeken wat er nodig is voordat er hulpacties op touw worden gezet. Die acties wil hij samen met de andere stichtingen uit de regio opzetten. “Samen staan we sterker. We hebben er al contact over. Er komt in ieder geval een inzameling voor de getroffen gebieden.”