Crowdfunding windmolens Utrechtse polder haalt binnen week 365.000 euro op

Utrecht - Inwonerscoöperatie Rijne Energie heeft binnen een week 365.000 euro via crowdfunding opgehaald voor een windpark in de polders Rijnenburg en Reijerscop bij Utrecht. De coöperatie, met bijna 900 leden, heeft dat gisteren in het radioprogramma Je geld of je leven van de EO bekendgemaakt.
Rijne Energie gebruikt het geld onder meer voor het betalen van de leges voor de vergunning aan de gemeente, maar ook voor de onderzoeken die nodig zijn om de bouw voor te bereiden. Eerder in 2021 werd binnen twee weken 100.000 euro gecrowdfund.
Rijne Energie hoopt dat meer geïnteresseerden gaan deelnemen aan de actie die tot 31 oktober loopt. De coöperatie zegt dat iedereen de kans moet krijgen om deel te nemen, zodat het park straks van zoveel mogelijk inwoners is. "Het klinkt misschien gek, maar we gaan door dit succes met extra energie door met deze inlegronde. We willen namelijk niet alleen het benodigde geld ophalen, maar we willen dat doen met zoveel mogelijk Utrechters, Nieuwegeiners, IJsselsteiners, Merenezen en anderen uit de regio", zegt Guido van Loenen, voorzitter van Rijne Energie.
Lening herverdelen
De inwonerscoöperatie gaat overigens niet meer geld ophalen, maar herverdeelt de lening over meer inschrijvers. “Bij onze energiecoöperatie schikken de grote investeerders graag wat in om mensen die minder of later inleggen ook te laten meedoen”, aldus Van Loenen. “Ook dat is waarschijnlijk anders dan bij een bedrijf. Maar de wind is van iedereen, dus willen we ook zoveel mogelijk mensen laten meedoen."
Rijnenburg en Reijerscop liggen aan de zuidkant van de snelweg A12 en aan de westkant van de snelweg A2 bij knooppunt Oudenrijn. Nog niet eerder zou een windmolenpark in onze provincie in handen van inwoners inkomen. Rijne Energie onderzoekt de mogelijkheid om de verkoop van de stroom in eigen handen te houden. Inwoners zouden dan groene stroom van windmolens uit hun eigen buurt kunnen kopen. Omdat windstroom goedkoop is en Rijne Energie geen winst hoeft te maken, zou de coöperatie die stroom voor een stabiele en eerlijke prijs kunnen gaan aanbieden.
Hoewel het Utrechtse gemeentebestuur voorstander is van windmolens in Rijnenburg, is de komst nog niet zeker. "Steun is mooi, maar het gaat uiteindelijk om de stemming in de raad. Hoe meer leden we hebben, des te krachtiger is het signaal aan de raad dat kiezers méér groene stroom in eigen hand willen hebben”, zei Van Loenen eerder.